Vojaški voditelji trdijo, da so islamske milice povezane z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. Foto: EPA
Vojaški voditelji trdijo, da so islamske milice povezane z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. Foto: EPA
Somalijske milice
Predstavniki islamskih sodišč se že pogajajo z bojevniki, ki so še vedno zvesti vojaškim voditeljem. Foto: EPA

Milice pod nadzorom muslimanskih sodišč so premagale sekularno zvezo vojaških voditeljev ARPCT, ki naj bi jih podpirale ZDA. Vojaški voditelji so bili na oblasti zadnjih 15 let, milice pa so poleg glavnega mesta v zadnjih dneh osvojile tudi že nekaj vasi. Njihovo napredovanje zbuja strah, da bi pod njihovim vodstvom tudi Somalija lahko prišla pod vpliv teroristične mreže Al Kaida.

BBC poroča, da je devet od enajstih vojaških voditeljev že zapustilo Mogadiš, voditelj islamskih sodišč šejk Šarif Šejk Ahmed pa prebivalce poziva, naj sprejmejo novo vodstvo, ki se zavzema za mir in varnost v državi.

Muslimanska sodišča se predstavljajo kot edina, ki lahko v Somalijo vnesejo red in mir. Podporo med prebivalci uživajo, ker so z uveljavljanjem šeriatskega prava državo vsaj navidezno stabilizirali, njihovi nasprotniki pa jih obtožujejo sodelovanja z Al Kaido, pretiranega nasilja in usmrtitev zmernih muslimanskih učenjakov.

V Somaliji je zaradi nasilja v zadnjih mesecih umrlo več kot 330 ljudi, 1.700 pa je bilo ranjenih. Nasilje med islamskimi milicami in vojaškimi voditelji ARPCT je izbruhnilo pred tremi meseci, ko so islamska sodišča vojaškim voditeljem napovedala sveto vojno, ARPCT pa se je zavezal, da bo ustavil naraščajoči vpliv teh sodišč v državi.