Dopisnica iz Rima pravi, da je italijanski predsednik proti predčasnim volitvam. Foto: MMC RTV SLO
Dopisnica iz Rima pravi, da je italijanski predsednik proti predčasnim volitvam. Foto: MMC RTV SLO
Romano Prodi
Prodi je tokrat na oblasti zdržal 20 mesecev. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Berlusconi je zavohal možnost, da se vrne na oblast, ki je gotovo ne bo izpustil. Foto: EPA

Kljub najtesnejšemu izidu v zgodovini italijanskih volitev je Romanu Prodiju na oblasti uspelo ostati 20 mesecev, a Italija je zdaj spet ostala brez vlade.

Predsednik Giorgio Napolitano je začel posvete. Zakaj trajajo kar pet dni, je to običajno?
To je povsem običajno. Posvetovanja bodo trajala 4 dni, danes popoldne, v soboto in ponedeljek dopoldne in v torek. Predsednik se mora po ustavi posvetovati s predsednikoma obeh domov parlamenta (v spodnjem domu, poslanski zbornici, je to Fausto Bertinotti, v zgornjem domu, senatu, je to Franco Marini), z vodji poslanskih skupin, nato pa še z nekdanjimi predsedniki. Ko prisluhne vsem, sprejme odločitev.

Kakšen scenarij je po vašem mnenju najbolj verjeten? Tehnična vlada ali predčasne volitve? Obstaja kakšna druga možnost?
Tretje možnosti ni, nova vlada ali nove volitve. Kakšna bo nova vlada, je odvisno tudi od tega, kdo jo bo vodil: če bo to ugledni nadstrankarski strokovnjak, jo bodo imenovali tehnična, če bo to na primer predsednik senata (ki je sicer danes dejal, da mu je delo, ki ga zdaj opravlja, dovolj), jo bodo imenovali institucionalna. Teoretično bi predsednik Napolitano lahko podelil nov mandat tudi Prodiju in ga, če bi ga ta sprejel, napotil v parlament po zaupnico, ampak to se skoraj gotovo ne bo zgodilo.

Kakšno je javno mnenje? Je mogoče, da se na oblast vrne Silvio Berlusconi? V katero smer se nagiba Napolitano?
Napolitano je proti predčasnim volitvam, saj bi te zaradi nejasnih pravil za senat lahko prinesle (ne glede na zmagovalca) novo šibko vlado, zato se bolj nagiba k tehnični vladi, ki bi izpeljala volilno reformo. Berlusconi je za predčasne volitve, saj mu javnomnenjske raziskave kažejo od 10- do12-odstotno prednost pred levo sredino. Javnost pa je razdeljena glede na politično pripadnost: volivci desne sredine za volitve, volivci leve sredine proti.

Zakaj se je Prodi tako zameril senatorjem?
Težave z nekaterimi manjšimi strankami koalicije je imel vseh 20 mesecev vladanja. Krizo pa je sprožil pravosodni minister in vodja katoliške stranke UDEUR, ki je sicer na volitvah dobila manj kot dva odstotka glasov. Odstopil je zato, kot je dejal, ker njegovi zavezniki niso bili dovolj solidarni z njim, potem ko sta se on sam in njegova žena znašla v tožilskih preiskavah.

Kaj pomenijo politične težave za gospodarsko stanje države? Evropski komisar za finance Almunia je včeraj dejal, da ga skrbi, kajti Italija po njegovem mnenju potrebuje stabilnost, da bi dokončala sanacijo javnih financ?
Italija je v slabi kondiciji, gospodarska rast je minimalna, inflacija narašča, vsakršno dolgo obdobje politične negotovosti pa bi to še poslabšalo.

Ksenja Tratnik