V Italijo pride ogromno nezakonitih priseljencev iz Afrike, prizori shiranih priseljencev, ki priplujejo v ubornih ladjah in čolnih, so stalnica. Foto: EPA
V Italijo pride ogromno nezakonitih priseljencev iz Afrike, prizori shiranih priseljencev, ki priplujejo v ubornih ladjah in čolnih, so stalnica. Foto: EPA

Nova zakonodaja nezakonito priseljevanje prvič obravnava kot kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do štirih let. Poleg tega bo po novem olajšan izgon nezakonitih priseljencev, ki so zagrešili kaznivo dejanje. Ena najostrejših novosti je tudi ta, da se lahko pripor domnevno nezakonitih priseljencev poslej podaljša z zdajšnjih dveh na 18 mesecev. Kritiki zakonskega svežnja pravijo, da gre za diskriminacijo priseljencev.

Sveženj predvideva tudi ostrejše kazni zoper kriminal na sploh. Hkrati tistim, ki niso Italijani, za kazniva dejanja grozijo za tretjino ostrejše kazni kot Italijanom. Predvidena je tudi uvedba posebne podatkovne banke z informacijami o DNK-ju storilcev kaznivih dejanj.

Varnostni sveženj je sprva predvideval tudi spremembo zakona, po kateri bi bili vsi procesi za kazniva dejanja, storjena pred julijem 2002, razen tista, za katera je zagrožena več kot desetletna zaporna kazen, samodejno prekinjeni za leto dni. Po ostrih kritikah predloga so ga umaknili, nova različica pa predvideva možnost prekinitve procesov za leto in pol z izjemo tistih, za katere je zagrožena več kot triletna zaporna kazen. Končna odločitev o prekinitvi bo v rokah sodnikov.

Zakone so senatorji potrdili s 161 glasovi za in 120 proti, osem pa se jih je glasovanja vzdržalo. Že prejšnji teden je sveženj potrdil spodnji dom parlamenta.

K. T.