Sorodniki žrtev so se zbrali na čustveni slovesnosti v mestu Pozzuoli. Foto: EPA
Sorodniki žrtev so se zbrali na čustveni slovesnosti v mestu Pozzuoli. Foto: EPA
Italija
Avtobus se je z veliko hitrostjo zaletel v kolono stoječih avtomobilov, nato pa prebil ograjo in zgrmel z mostu 30 metrov globoko. Foto: EPA

Pogrebna slovesnost je bila v športni dvorani v mestu Pozzuoli, približno 20 kilometrov od Neaplja, od koder je bila večina žrtev. Dvorana se je napolnila že več ure pred začetkom slovesnosti, zbralo pa se je več kot 4.000 ljudi. Med žalujočimi je bil tudi italijanski premier Enrico Letta.

"Jočemo skupaj s tistimi, ki tu živijo," je pred začetkom slovesnosti dejal Letta in dodal: "Cela država čuti bolečino". Med slovesnostjo so na glas prebrali imena vseh žrtev, njihove krste, prekrite s cvetjem, pa so postavili pred oltar. Številni družinski člani so pred slovesnostjo sedeli ob krstah, jokali in objemali drug drugega.

Ena najhujših nesreč avtobusa v evropski zgodovini
Na zelo prometni avtocesti med Neapljem in Barijem pri kraju Avellino na jugu Italije se je v nedeljo zvečer avtobus z veliko hitrostjo zaletel v kolono stoječih avtomobilov, nato pa prebil ograjo in zgrmel z mostu 30 metrov globoko. Na avtobusu so bili potniki, ki so se vračali z romanja v Pietrelcinu v deželi Kampanji, bili pa so prijateljsko povezani. Od 48 potnikov jih je preživelo le deset, vsi pa so hudo poškodovani. V drugih vozilih je bilo ranjenih devet ljudi.

Vzrok nesreče še ni znan, italijanske oblasti pa so že sprožile preiskavo. BBC piše, da naj bi preiskovali tudi možnost umora in pa odgovornost voznika avtobusa pri nesreči. Preverili bodo tudi stanje, v katerem je bil avtobus, in stanje varnostne ograje ob avtocesti.

Gre za eno najhujših avtobusnih nesreč v zgodovini Evrope in najhujšo v zadnjih desetih letih. Oktobra leta 2010 je v podobni nesreči v Ukrajini umrlo 45 ljudi.