Bo Prodiju uspelo spraviti Silvia Berlusconijas položaja? Foto: EPA
Bo Prodiju uspelo spraviti Silvia Berlusconijas položaja? Foto: EPA

Gre za podoben način izbire kandidatov kot v ZDA, kjer stranke izvolijo svojega kandidata. V Italiji strankarska pripadnost ni pomembna.

Volilna udeležba je bila zelo visoka, saj je na 10.000 volišč do poldneva prišlo kar 1,3 milijona ljudi. Organizatorji so pričakovali, da se bo volitev udeležilo med 500.000 in 750.000 Italijanov. Zaradi pomanjkanja volilnih lističev so jih morali ponekod fotokopirati.

Tisti, ki so želeli glasovati, so morali podpisati predvolilni program opozicije in plačati evro za kritje stroškov volitev.

Strokovnjaki menijo, da bi moral dobiti vsaj 60 odstotkov glasov, da bi lahko trdno vladal koaliciji levosredinskih strank, v kateri imajo daleč največjo težo Levi demokrati, na drugem mestu pa so Prenovljeni komunisti in nekoliko bolj katoliška stranka z imenom Marjetica.

Poskusno so primarne volitve izvedli že pred nekaj meseci, ko je na veliko presenečenje vseh zmagal deklarirani homoseksualec in član prenovljenih komunistov Niki Vendola, ki je pozneje zmagal tudi na deželnih volitvah.

Volitve je sicer zaznamoval tudi umor nekega politika v južni pokrajini Kalabrija. Na volišču sta kandidata levice napadla dva moška in ga ubila.

V tržaški občini pa so volivci izbirali tudi kandidate za naslednje občinske volitve. Kandidati za nasprotnika sedanjemu županu Robertu Dipiazzu so trije.