Cantonijevo so ob prihodu na rimskem letališču Ciampino pričakali prijatelji in družina. Foto: Reuters
Cantonijevo so ob prihodu na rimskem letališču Ciampino pričakali prijatelji in družina. Foto: Reuters
Izpuščena Italijanka Clementina Cantoni v spremstvu italijanskega veleposlanika v Afganistanu Ettorea Francesca Sequija. Foto: epa
Starša ugrabljene Italijanke Clementine Cantoni
Izpustitve so bili veseli v Italiji in Afganistanu, predvsem pa so se je veselili njeni starši. Foto: epa

32-letna Clementina Cantoni je v Rim priletela na vladnem letalu, kjer so jo pričakali družina in prijatelji. Noč po izpustitvi je preživela na italijanskem veleposlaništvu v Kabulu.

Izpuščena je bila v zameno za za osvoboditev matere ugrabitelja. Šlo naj bi za mater Timurja Šaha, domnevnega voditelja kriminalne združbe. Prijeta je bila, ker naj bi sinu pomagala pri eni izmed prejšnjih ugrabitev.

Cantonijeva, ki je bila maja ugrabljena v Afganistanu, je dejala, da so ugrabitelji z njo ravnali lepo. Za italijanski časnik La Repubblica je še dodala, da je bila v času ugrabitve pod nadzorom skupine žensk.

Veselje ob izpustitvi
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je pozdravil izpustitev 32-letne Italijanke. Pri tem je posebej pohvalil delo notranjega ministrstva in drugih državnih varnostnih sil.

Zadovoljstvo ob izpustitvi Italijanke je izrazilo tudi ameriško veleposlaništvo v Kabulu. Pred tem se je pozivom za njeno izpustitev pridružil celo papež Benedikt XVI.

Cantonijevo je 16. maja ugrabila kriminalna skupina, za njeno izpustitev pa ni bila zahtevana odkupnina. Noč po izpustitvi je Cantonijeva preživela na italijanskem veleposlaništvu v Kabulu.