Italijanska vlada želi prebežnike pošiljati v Albanijo. Foto: Reuters
Italijanska vlada želi prebežnike pošiljati v Albanijo. Foto: Reuters

Poteza vlade sledi odločitvi italijanskega sodišča, ki je zavrnilo namestitev 12 prebežnikov iz Bangladeša in Egipta v novem sprejemnem centru v Albaniji.

Odločitev sodnikov pomeni, da 12 od skupno 16 prebežnikov iz Bangladeša in Egipta, ki so jih prejšnji teden prepeljali v Albanijo, ne izpolnjuje meril za nastanitev v Albaniji, zato so jih prepeljali spet v Italijo.

Čeprav so njihove prošnje za azil že zavrnili, se lahko v 14 dneh pritožijo in znova zaprosijo za dodelitev tega statusa. Zaradi mladoletnosti in ranljivosti so pristojni organi pred tem podobno odločili še za štiri prebežnike.

Italijansko sodišče je svojo odločitev utemeljilo s sodbo Sodišča EU-ja, ki je v začetku meseca odločilo, da se mora označitev tretje države kot varne izvorne države nanašati na njeno celotno ozemlje.

Vlada v Rimu namerava v odgovor nadgraditi pravni status seznama varnih držav, kar pomeni, da bodo vse države na njem označene kot v celoti varne, vključno z Bangladešem in Egiptom.

Predsednica skrajno desne italijanske vlade Giorgia Meloni je odločitev sodišča že v petek označila za pristransko in napovedala, da bodo na današnji seji vlade "sprejeli zakone za odpravo te ovire", rekoč, da o tem, katere države so varne, ne odločajo sodniki, temveč vlada.

Centra v Albaniji naj bi stala 800 milijonov evrov

Opozicijsko Gibanje petih zvezd je medtem na računsko sodišče vložilo pritožbo glede premestitve omenjenih 16 prebežnikov. Trdijo, da je vzpostavitev dveh centrov v Albaniji oškodovala državno blagajno. Centra naj bi namreč v petih letih Italijo stala okoli 800 milijonov evrov.

Dogovor med Rimom in Tirano sicer določa, da se prebežniki, ki jih italijanska plovila prestrežejo na italijanskem območju iskanja in reševanja, odpeljejo v sprejemni center v Albanijo. Iz tega so izključeni tisti, ki se po zakonu štejejo za ranljive.

Prebežniki najprej opravijo zdravniški pregled in identifikacijski postopek v centru v neposredni bližini pristanišča Shengjin, nato pa jih nastanijo v 20 kilometrov oddaljenem sprejemnem centru v kraju Gjader. Tam naj bi počakali na končanje obravnave njihove prošnje za azil.