Imamova kontroverzna objava je bila odgovor na prepovedi burkinijev na francoskih plažah. Foto: Reuters
Imamova kontroverzna objava je bila odgovor na prepovedi burkinijev na francoskih plažah. Foto: Reuters
Burkini deli Francoze

Imam se zagovarja, da je želel le pokazati, da med islamom in krščanstvom ni tako velikih razlik pri pravilih oblačenja.

Izedin Ezir iz Firenc je fotografijo osmih redovnic objavil v odziv na prepoved burkinija - kopalk za muslimanke, ki zakrijejo skoraj celotno telo - ki se širi po Franciji. Beseda burkini je izpeljanka besed burka in bikini.

Uporabniki Facebooka so fotografijo delili več kot 2.000-krat, precej jih je pod njo zapisalo tudi komentar. Facebook jo je nato začasno umaknil. "Želel sem povedati, da del zahodnih vrednot izhaja iz krščanstva in da tudi med ljudmi s krščanskimi koreninami obstajajo takšni, ki se v celoti zakrivajo," je pojasnil Ezir.

Ob tem je dejal, da je z objavo fotografije želel spodbuditi "pozitivno razpravo", prejel pa je zahvale številnih kristjanov.

Burkini prepovedala tudi Nica
Po Cannesu, Korziki in nekaterih manjših obalnih mestih v Franciji se je za prepoved nošenja burkinija odločila tudi Nica. Francoski premier Manuel Valls je v sredo za tovrstne odločitve izrazil razumevanje, dejal pa je tudi, da država ne bo sprejela enotne zakonodaje glede tega.

Kritiki medtem izpostavljajo kršenje človekovih pravic, saj naj bi v demokraciji vsak imel pravico do osebne odločitve glede oblačenja, nekateri pa poudarjajo, da burkini pravzaprav ni tako zelo drugačen od potapljaškega neoprena.

Burkini deli Francoze