Bengazi je v primežu nenehnega nasilja. Foto: EPA
Bengazi je v primežu nenehnega nasilja. Foto: EPA

Zaporniki so za sobotni pobeg izkoristili upor v zaporu Al Kveifija. Med uporom so pazniki ubili tri zapornike, a je zapornikom vseeno uspelo prevzeti nadzor nad zaporom ob pomoči okoliških prebivalcev, ki zahtevajo odstranitev zapora iz svoje soseske.

Proteste, ki so pripeljali do množičnega pobega, je sprožil petkov uboj uglednega protiislamskega aktivista Abdela Salama Al Mesmarija v Bengaziju. V drugih delih mesta sta bila ubita še policist in vojak.

Več sto protestnikov je v Tripoliju vdrlo v prostore Stranke pravice in izgradnje, političnega krila Muslimanske bratovščine, in jih razdejalo. Podrli so tudi šotore, ki so jih privrženci bratovščine postavili na osrednjem Trgu mučenikov. Jezna množica se je spravila tudi na prostore salafitske stranke Al Vatan.

Protestniki obtožujejo politične stranke, da manipulirajo z libijskimi milicami, da te služijo njihovim interesom.

Bengazi je bil zibelka upora proti strmoglavljenemu libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju. Mesto je med najmanj stabilnimi v državi in lani so bili tam ubiti ameriški veleposlanik ter še trije Američani.

Po besedah varnostnih virov so bili v zaporu zaprti hujši kriminalci, med njimi tudi peščica Gadafijevih podpornikov. Nekaj pobeglih zapornikov so že ujeli.