Jaser Arafat je 35 let vodil boj Palestincev za vzpostavitev svoje države, ki pa je navkljub mirovnemu sporazumu iz Osla še vedno bolj privid na papirju. Foto: EPA
Jaser Arafat je 35 let vodil boj Palestincev za vzpostavitev svoje države, ki pa je navkljub mirovnemu sporazumu iz Osla še vedno bolj privid na papirju. Foto: EPA

Ekipa švicarskih strokovnjakov, ki preučuje vzroke smrti palestinskega voditelja Jaserja Arafata, je pregledala njegov grob v Ramali, kar je uvod v izkop njegovih posmrtnih ostankov.

Arafat je umrl 11. novembra 2004 v vojaški bolnišnici v Franciji, glede na zdravniška poročila zaradi krvavitev v možganih, ki naj bi jih povzročila okužba v črevesju.

Začetek izkopa že čez tri tedne
Med Palestinci so se že takrat pojavila namigovanja, da je umrl zaradi zastrupitve, za katero naj bi stal Izrael, v preiskavi, ki sta jo opravila arabska televizija Al Džazira in švicarski laboratorij, pa so julija odkrili sledi radioaktivnega polonija na njegovih oblačilih.

Kot je povedal vodja palestinske ekipe, ki preiskuje vzroke Arafatove smrti, je bil obisk švicarskih strokovnjakov priprava na izkop posmrtnih ostankov legendarnega vodje Palestincev. Pri tem ni razkril, kdaj naj bi se Švicarji vrnili in začeli izkop. Po poročanju palestinskih medijev naj bi to začeli že 26. novembra.

Prihajajo še francoski preiskovalci
V Arafatovem mavzoleju v bližnji prihodnosti pričakujejo tudi prihod ekipe francoskih preiskovalnih sodnikov, ki nameravajo prav tako vzeti vzorce za laboratorijske preiskave. Francosko tožilstvo je namreč avgusta odprlo preiskavo o vzrokih smrti palestinskega voditelja, potem ko sta konec julija civilno tožbo zaradi umora Arafata proti neznanim osebam na sodišču v pariškem predmestju Nanterre vložili njegova vdova Suha in hči Zahva.

Izkop bi lahko trajal več tednov
Po navedbah palestinskih virov bi lahko izkop Arafatovih posmrtnih ostankov trajal tudi mesec dni, saj je treba skozi debele plasti betona kopati ročno. Švicarski strokovnjaki so sicer že opozorili, da bi se morebitne sledi radioaktivnega polonija na Arafatovih posmrtnih ostankih lahko izgubile za vedno, če jih ne bodo analizirali kmalu.