Predsednika se zavzemata za boj proti proizvodnji maka. Sicer je Afganistan največji pridelovalec te rastline. Foto: Reuters
Predsednika se zavzemata za boj proti proizvodnji maka. Sicer je Afganistan največji pridelovalec te rastline. Foto: Reuters
Korejski protestnik pred ameriškim veleposlaništvom v Seulu
V Seulu se je pred ameriškim veleposlaništvom danes zbralo okoli 100 protestnikov, ki so veleposlaniku predali pismo, naslovljeno na Busha. Foto: EPA
Srečanje Busha in Karzaja

George Bush in Hamid Karzaj sta se strinjala, da v primeru korejskih talcev ne bodo popuščali talibanskim skrajnežem. Usoda talcev pa je zdaj neznanka, saj so talibani napovedali, da bosta za njihovo usodo odgovorna prav voditelja.

Talibani so 23 korejskih človekoljubnih delavcev ugrabili 19. julija, želijo pa jih zamenjati za svoje zaprte soborce. Med zajetimi je kar 18 žensk, ugrabili pa so jih, ko so bili z avtobusom na poti iz Kabula v Kandahar. Dva talca so že ubili, dva pa naj bi bila resno bolna.

Zaradi njune bolezni je neka zasebna afganistanska klinika v puščavi v provinci Ganzi na dogovorjenem mestu pustila antibiotike, vitamine, tablete proti bolečinam in tabelete za srce. Kot trdijo talibani, naj bi talce zadrževali prav v puščavi v omenjeni provinci. Talibanski predstavnik Kari Jusuf je dejal, da bosta za usodo talcev, če ne bo prišlo do izmenjave, odgovorna prav omenjena voditelja. Napovedal je tudi, da bodo talibani nadaljevali politiko ugrabitev, ne glede na to, ali bo do izmenjave prišlo.

V Seulu je predstavnik predsednika dejal, da želijo južnokorejske oblasti vprašanje talcev reševati ločeno od sestanka Bush - Karzaj. Neki drugi južnokorejski uradnik pa je potrdil, da so v soboto uspeli navezati stik z enim izmed ugrabljenih Korejcev.

Boj proti proizvodnji maka
Bush je Karzaja sprejel v Camp Davidu, glavna tema njunega dvodnevnega srečanja pa so bila ravno varnostna vprašanja v Afganistanu. Dogovorila sta se, da bo treba povečati napore za ustavitev proizvodnje mamil v državi. Predvsem naj bi okrepili prizadevanja, da bi pridelovalce maka vzpodbudili h gojenju drugih kultur. To bi imelo po njunem mnenju velik pomen za prihodnost Afganistana in za zmago nad teroristi.

Še pred tiskovno konferenco, ki sta jo imela voditelja je Karzaj dal intervju tudi televizijsko hišo CNN. Zatrdil je, da se vodja teroristične mreže Al Kaida Osma bin Laden zagotovo ne skriva v Afganistanu, vendar pa je ob tem odvrnil, da ne ve, kje bi lahko bil. Priznal je tudi, da afganistanske sile niso nič bliže prijetju najbolj iskanega zločinca.

C. R.

Srečanje Busha in Karzaja