Osem misijonarjev so z vojaškim letalom prepeljali v Miami in nato v domače kraje. Foto: EPA
Osem misijonarjev so z vojaškim letalom prepeljali v Miami in nato v domače kraje. Foto: EPA

Pripadnike Baptistične cerkve iz ameriške zvezne države Idaho so prijeli konec januarja na meji z Dominikansko republiko, kamor so hoteli prepeljati 33 otrok, ki naj bi v katastrofalnem potresu izgubili starše, a se je izkazalo, da otroci niso sirote, zato so bili misijonarji obtoženi ugrabitve.

Sodnik se je pozneje odločil izpustiti osmerico misijonarjev, vendar je v priporu zadržal voditeljico Lauro Silsby in varuško Chariso Coulter, ki sta Haiti obiskali že decembra. Sodnik je namreč hotel izvedeti razlog za obisk Haitija.

Laura Silsby je po aretaciji zatrjevala, da so pobrali le otroke, ki so potresu ostali brez staršev ali pa so bili zapuščeni, zato so jih želeli peljati v sirotišnico v sosednjo Dominikansko republiko. Pozneje je priznala, da so otroke vzeli staršem, in ti so povedali, da so otroke prostovljno izročili, kar je prepričalo sodnika.

Aretirali so jih v času obtožb, češ da kriminalci pobirajo otroke s Haitija in jih prodajajo po svetu. Nerodno za misijonarje je tudi to, da jim je nekaj časa s hrano in pravnimi nasveti pomagal Jorge Puello, ki ga v Salvadorju iščejo zaradi ugrabitev deklet in siljenja v prostitucijo. Puella iščejo tudi v ZDA, kjer je prekršil pogojni izpust. Sam je zanikal vse obtožbe, vendar pa nihče ne ve, kje se zadržuje.