Netanjahu je do zdaj zavrnil vse pozive Evrope in ZDA k ustavitvi načrtov za širitev judovskih naselbin na Zahodnem bregu, za katerega Palestinci hočejo, da predstavlja osrčje njihove neodvisne države. Foto: EPA
Netanjahu je do zdaj zavrnil vse pozive Evrope in ZDA k ustavitvi načrtov za širitev judovskih naselbin na Zahodnem bregu, za katerega Palestinci hočejo, da predstavlja osrčje njihove neodvisne države. Foto: EPA
Male Adumim
Izraelci iz naselbine Male Adumim si ogledujejo sektor E1. Foto: EPA

Netanjahu se je pred obiskom v Nemčiji ustavil na Češkem, ki je kot edina evropska država v Generalni skupščini Združenih narodov glasovala proti dvigu statusa Palestine v državo opazovalko nečlanico. Češki se je "najgloblje zahvalil" za prijateljstvo in pogum.

Med obiskom v Pragi je Netanjahu dejal, da je Izrael še vedno zavezan mirovnim pogajanjem in po njegovih besedah je mir na Bližnjem vzhodu mogoče doseči le z neposrednimi pogajanji med obema stranema, ne pa z enostranskimi koraki, kot je bil tisti v GS-ju ZN-a.

"Ta rešitev je dvodržavna rešitev za dva naroda in mir, v katerem demilitarizirana palestinska država priznava eno in edino judovsko državo Izrael," je dejal pred odhodom v Berlin, kjer bodo v četrtek konzultacije med izraelsko in nemško vlado.

V Izraelu je medtem pristojni gradbeni svet odobril sporno in nezakonito gradnjo več kot 3.000 novih stanovanj v sektorju med Jeruzalemom in judovsko naselbino Male Adumim na Zahodnem bregu, ki jo je Izrael napovedal le dan po tem, ko je GS ZN-a priznal državnost Palestine.

Gradnja v sektorju E1 bi razpolovila Zahodni breg in onemogočila nastanek palestinske države. Poleg Palestincev gradnji na tem območju nasprotuje tudi mednarodna skupnost.

Gradnja je nezakonita, saj mednarodna skupnost ni nikoli priznala izraelske zasedbe Vzhodnega Jeruzalema in Zahodnega brega v šestdnevni vojni leta 1967.

Ameriški pritisk ni več dovolj
Z današnjo odločitvijo gradbenega sveta v izraelski vojski je začel teči 60-dnevni rok za pritožbe, čeprav se lahko samo gradnjo pričakuje šele čez leta. Načrti za judovsko naselbino v tem sektorju so na mizi sicer že več let, vendar jih Izrael zaradi pritiska ameriških administracij ni nikoli uresničil.

Zaradi napovedane gradnje na Zahodnem bregu je Evropska unija na zagovor poklicala izraelskega veleposlanika v Bruslju in mu izrazila zaskrbljenost zaradi izraelskih načrtov.

Po zagovoru izraelskih veleposlanikov v Veliki Britaniji, Franciji, Španiji, na Švedskem in Danskem je tudi Italija poklicala na zagovor izraelskega veleposlanika v Rimu.

Evropska unija je sicer neenotna glede vprašanja Palestine in se še vedno trudi najti skupni odgovor. Neenotnost članic je Slovenija navedla kot razlog, da se je vzdržala glasovanja v GS-ju.

"E1 je rdeča črta, ki se je ne sme prestopiti," je danes dejal palestinski predsednik Mahmud Abas in pojasnil, da bi realizacija izraelskega načrta onemogočila oblikovanje povezane palestinske države.