Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obiskal ranjenega vojaka v bolnišnici v Tel Avivu. Ob včerajšnjem napadu izraelske vojske na humanitarni konvoj je Turčija od Izraela zahtevala, da država poskrbi za družine ubitih in ranjenih. Mednarodna skupnost je napad Izraela obsodila, Netanjahu pa trdi, da so bili humanitarni aktivisti tisti, ki so začeli napad. Foto: EPA
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obiskal ranjenega vojaka v bolnišnici v Tel Avivu. Ob včerajšnjem napadu izraelske vojske na humanitarni konvoj je Turčija od Izraela zahtevala, da država poskrbi za družine ubitih in ranjenih. Mednarodna skupnost je napad Izraela obsodila, Netanjahu pa trdi, da so bili humanitarni aktivisti tisti, ki so začeli napad. Foto: EPA
protesti Gaza
Tudi danes so po vsem svetu potekali številni protiizraelski protesti. Na fotografiji protesti na Češkem. Foto: EPA
Napetosti med Izraelom in Gazo se stopnjujejo

Po skopem odzivu je nekaj ur pozneje državna sekretarka Hillary Clinton sporočila, da je "stanje iz našega vidika zelo težko in zahteva pozoren ter premišljen odziv o dogodku". Iz Bele hiše so med drugim sporočili, da se bo ameriški predsednik Barack Obama prihodnji teden (9. junij) sešel s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Washingtonu, kot je bilo dogovorjeno.
Tako kot drugi predstavniki izraelskih oblasti je tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu branil akcijo izraelske vojske in pojasnil, da so humanitarni aktivisti napadli njihove vojake, ko so se ti vkrcali na ladjo, zato so se ti odzvali v samoobrambi. Aktivisti naj bi vojake napadli s palicami in noži, nekateri izmed njih pa naj bi vojakom celo iztrgali orožje in začeli streljati.

Netanjahu: Izrael bo še naprej blokiral Gazo
Netanjahu je zatrdil, da bo Izrael še naprej izvajal zaporo Gaze, da bi preprečil tihotapljenje orožja za Hamas, ki nadzoruje območje, kjer živi okoli 1,5 milijona ljudi. Članice Varnostnega sveta, med njimi tudi Francija, Rusija in Kitajska, so Izrael znova pozvale h koncu zapore, zaradi katere prebivalci že tri leta živijo v nemogočih razmerah.

"Borimo se proti Hamasu in ne proti Palestincem"
Izraelski obrambni minister Ehud Barak je dejal, da Izrael noče prizadeti nedolžnih civilistov v Gazi, vendar se mora bojevati proti skrajnežem iz vrst Hamasa. "Nič nimamo proti prebivalcem Gaze kot človeškim bitjem ... pravzaprav smo v sporu s Hamasom, tega ne zanikamo, saj gre za groznega soseda," je bil jasen Barak, ki je dodal, da v nemirni soseski ne moreš delovati samo po pravilih.

Odzivi v EU-ju: Mediacija na Bližnjem vzhodu se mora nadaljevati
Tudi v drugih državah so se danes nadaljevale obsodbe ponedeljkove izraelske akcije. Trenutno predsedujoča EU-ju Španija je zahtevala "takojšnjo, neodvisno in objektivno" preiskavo operacije. Po mnenju španskega zunanjega ministra Miguela Angela Moratinosa se taka dejanja ne smejo ponoviti.

"Poudarjam, da mora ostati naš glavni cilj mir na Bližnjem vzhodu. Čeprav so razmere bolj napete, je izjemno pomembno, da se pred kratkim začeta mediacija nadaljuje," je dejal predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy. "Nujno je treba začeti podrobno preiskavo in ugotoviti, zakaj prelivanje krvi. Menim, da mora Izrael takoj vse temeljito pojasniti," pa je dejal generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki Mun na izrednem zasedanju VS-ja.

Nato Izrael poziva k osvoboditvi zajetih aktivistov in ladij
Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen se je po izrednem zasedanju sveta Nata izognil ostri kritiki Izraela za napad, je pa pozval, naj takoj osvobodi zajete aktiviste in ladje. Ob tem je svojcem žrtev izrazil iskreno sožalje in obsodil dejanja, ki so vodila v to tragedijo.

Razkril je, da so predstavniki vseh članic Nata "izčrpno izmenjali mnenja o vseh vidikih tega tragičnega dogodka". Povedal je tudi, da Nato podpira zahtevo Varnostnega sveta ZN-a po hitri, nepristranski, verodostojni in transparentni preiskavi incidenta.

Razpravo začel tudi Svet ZN-a
Razpravo o ponedeljkovi krvavi operaciji izraelske vojske je začel tudi Svet ZN-a za človekove pravice v Ženevi. Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay je ob odprtju razprave dejala, da "ne bi izražali obsodb in obžalovanj zaradi nepotrebnih mrtvih in ranjenih, če bi Izrael sprejel njeno priporočilo o odpravi zapore Gaze".

Izraelski veleposlanik pri ZN-u v Ženevi Aharon Lešno Jar je na drugi strani zaporo Gaze zagovarjal, izraelska vojska pa je v ponedeljek ob operaciji proti ladjam po njegovih besedah delovala zakonito. Palestinski diplomat Imad Zuhajri mu je odgovoril, da Izrael misli, da je nad zakonodajo.

Po pričakovanjih diplomatov bo svet v sredo glasoval o osnutku resolucije, ki poziva k oblikovanju mednarodne misije za ugotavljanje dejstev ponedeljkovega krvavega incidenta.

Mubarak odprl mejo z Gazo
Jordanski kralj Abdulah II. je napad označil za zločin, od mednarodne skupnosti pa zahteval "takojšnje in učinkovite korake" za odpravo triletne zapore območja Gaze, so sporočili iz kraljeve palače.

Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je medtem odredil odprtje prehoda Rafa v Gazo za dostavo človekoljubne pomoči in zdravil na obubožano območje, na katerem zaradi popolne zapore v velikem pomanjkanju živi poldrugi milijon Palestincev. Egipt, ki je zaradi incidenta že v ponedeljek izraelskemu veleposlaniku v Kairu izrazil obsodbo operacije, je meje z Gazo zaprl leta 2007, ko je oblast na območju prevzelo palestinsko gibanje Hamas.

Ajatola Hamenej: Netanjahu in Barak pred sodišče
Iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej je medtem zahteval, da se izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Ehuda Baraka zaradi napada na ladje s humanitarno pomočjo postavi pred sodišče.

Krivdo za napad po mnenju Hameneja nosijo tudi ZDA, Velika Britanija in Francija. Arabska liga in Organizacija islamske konference se po besedah Hameneja ne bi smeli zadovoljiti z ničemer manj, kot je odprava zapore Gaze.

Indonezijski muslimanski skrajneži so indonezijsko vlado pozvali, naj odpove za ta mesec predvideni obisk ameriškega predsednika Baracka Obame v Džakarti in tako izrazi protest proti izraelski vojaški operaciji. Okoli 400 protestnikov iz islamistične skupine Hizbut Tahrir se je zbralo pred ameriškim veleposlaništvom in vzklikalo: "Izbrišite sionistično državo" in "Zavrnite Obamo".

Napetosti med Izraelom in Gazo se stopnjujejo