Spor med ZDA in Izraelom je izbruhnil zaradi napovedane gradnje novih judovskih naselbin. Foto: EPA
Spor med ZDA in Izraelom je izbruhnil zaradi napovedane gradnje novih judovskih naselbin. Foto: EPA
Jožef Kunič
Kunič v prihodnosti še ne vidi realnih možnosti za oblikovanje neodvisne palestinske države. Foto: RTV SLO

Predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose je za MMC komentiral zadnji spor med ZDA in Izraelom zaradi napovedi gradnje judovskih naselbin v vzhodnem Jeruzalemu, pri čemer se že govori o najslabših odnosih med dolgoletnima zaveznikoma. Kunič se strinja, da so se odnosi poslabšali, a meni, da mediji pretiravajo z ocenami odnosov.

Izrael je država, ki pomaga ZDA uresničevati politiko v tem predelu sveta, pravi Kunič in pojasnjuje, da prijateljstvo temelji na zunanjepolitičnih interesih in tudi na prepričanju ameriških državljanov, ki večinoma podpirajo demokratično ureditev v Izraelu in nastanek praktično izključno priseljenske države, kar mnoge spominja na nastanek ZDA. Pomembno vlogo ima po njegovih besedah tudi judovski lobi, čeprav po razpoložljivih analizah manjšo, kot mu jo v svetu pripisujejo.

Vpliv judovskega lobija se precenjuje
In zakaj se kljub tesnemu prijateljstvu Izrael ne meni za ameriške zahteve, ko gre za mirovni proces s Palestinci? Kunič odgovarja, da se administracija Baracka Obame zaveda, da je dolgoročno nujno rešiti zaplet med Palestinci in Izraelci, saj so Izraelci v izraziti manjšini in v večjem delu obdani z Arabci. Izrael pa ve, da ga ZDA močno potrebujejo zaradi zunanjepolitičnih interesov in domače javnosti, zato si lahko privošči več, kot bi si lahko katera koli druga strateška zaveznica ZDA. Vendar vedno pazi, da ne gre predaleč.

ZDA so v obdobju po drugi svetovni vojni pri svojih državljanih ustvarjale podobo o Izraelu, ki obvezuje administracijo, da ohranja tesno zavezništvo z Izraelom in mu daje v kritičnih trenutkih brezpogojno podporo. Precenjuje se vpliv judovskega lobija, ki pa le ni zanemarljiv. ZDA zato na koncu vedno popustijo zahtevam izraelske politike, čeprav jim takšna popustljivost škoduje v odnosu z bližnjevzhodnim območjem, pojasnjuje ugledni diplomat.

Težava je v Iranu
Ali je mogoče v ozadju spora še kaj drugega kot sporna gradnja judovskih naselbin? Kunič meni, da je zagotovo glavna težava celotnega bližnjevzhodnega območja Iran. Obama je po njegovem mnenju namreč želel ustvariti vzdušje, v katerem bi se lahko začeli pogovori med administracijo ZDA in Iranom.

Retorika Izraela k temu cilju ni prav nič pripomogla. Ker do pogovorov, resda predvsem po krivdi Irana, ni prišlo, k čemur pa je Izrael le prispeval svoje, je ZDA v vse večjih težavah pri iskanju rešitve iransko-ameriškega spora (ki pa ni le spor med ZDA in Iranom, ampak tudi spor med Iranom in mednarodno skupnostjo), končuje Kunič.