Palestinci ostro nasprotujejo gradnji izraelskih naselbin v Vzhodnem Jeruzalemu. Foto: EPA
Palestinci ostro nasprotujejo gradnji izraelskih naselbin v Vzhodnem Jeruzalemu. Foto: EPA

Odločitev palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je sporočil glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat, ki je povedal, da je "Abas generalnemu sekretarju Arabske lige Amru Musi povedal, da je ameriškega podpredsednika Joeja Bidna v sredo seznanil, da ne more privoliti v začetek novih pogajanj z Izraelom, dokler ta ne bo preklical gradnje 1.600 novih stanovanj v Vzhodnem Jeruzalemu."

Izraelski minister za kmetijstvo Šalom Simhon je ob tem posvaril, da bi lahko laburisti zaradi odločitve o gradnji stanovanj v Vzhodnem Jeruzalemu zapustili vladajočo koalicijo. "Člani laburistične stranke imajo vedno več težav pri sodelovanju s koalicijsko vlado, ki so se ji pridružili z namenom ponovnega zagona mirovnega procesa s Palestinci," je po poročanju izraelskega vojaškega radia dejal Simhon.

Izraelsko odločenost obsodil tudi Biden
Izraelsko notranje ministrstvo je, potem ko sta izraelska in palestinska stran v ponedeljek po več kot letu dni le začeli nova posredna pogajanja, v torek sporočilo, da je dovolilo gradnjo 1.600 stanovanj v Vzhodnem Jeruzalemu. Izraelsko napoved je obsodil tudi Biden, ki se je zadnje dni mudil na Bližnjem vzhodu, in dejal, da je napoved Izraela o gradnji novih domov spodkopala zaupanje o skupnem bivanju, ki bi ga potrebovali, da bi bila pogajanja uspešna. Biden je povedal še, da si Palestinci zaslužijo državo, ki bo sposobna preživeti in katere prebivalci bodo živeli na celovitem ozemlju.