Izrael trdi, da je Al Kuajsi pripravljal nov napad na izraelske cilje. Foto: Reuters
Izrael trdi, da je Al Kuajsi pripravljal nov napad na izraelske cilje. Foto: Reuters

Izraelski napad je bil odgovor na palestinsko minometno obstreljevanje juga Izraela, ki ni povzročilo nobene škode.

Al Kuajsi, generalni sekretar oborožene skupine Odborov ljudskega odpora (PRC), je bil eden izmed voditeljev, ki so "načrtovali, finančno podpirali in usmerjali" napade na jug Izraela, ki so jih palestinski skrajneži izvedli iz Egipta avgusta lani, je sporočila izraelska vojska. Več oboroženih napadalcev je izvedlo usklajene napade na avtomobile in avtobuse, ki so vozili po cesti ob meji med Izraelom in Egiptom približno 20 kilometrov severno od izraelskega rdečemorskega pristaniškega mesta Eilat. Napadi so trajali več ur, umrlo je osem ljudi, še 25 pa jih je bilo ranjenih.

PRC napovedal maščevanje
Palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, ohranja premirje z Izraelom, vendar pa so zato aktivnejše manjše palestinske skupine, ki redno izstreljujejo projektile na cilje v judovski državi. Izrael nato običajno odgovori z letalskimi napadi na cilje na območju Gaze. Med temi skupinami je tudi relativno majhna skupina PRC, ki je med najdejavnejšimi. Skupina je že zagrozila z maščevanjem za uboj Al Kuajsija. Ob njem je umrl Mahmud Hanani, ki je bil pred petimi leti iz izraelskega zapora poslan v Gazo, so povedali palestinski viri.

Nekdanji vodja PRC-ja Kamal Al Nairabi in njegov vojaški poveljnik sta bila ubita lani v podobnem izraelskem napadu.

Nekaj ur po smrti Al Kuajsija sta bila v novem izraelskem napadu na območje Gaze ubita dva palestinska borca, ki naj bi se pripravljala na obstreljevanje Izraela z raketami.