Šalitovi ugrabitvi poleti leta 2006 je sledila izraelska ofenziva v Gazi. Foto: EPA
Šalitovi ugrabitvi poleti leta 2006 je sledila izraelska ofenziva v Gazi. Foto: EPA
Pripadniki Hamasa
Hamas je optimističen glede dogovora o premirju. Foto: EPA

Šalita so palestinski skrajneži iz Gaze ugrabili junija leta 2006 in od takrat so bili vsi poskusi njegove osvoboditve iz ujetništva jalovi. Iz kabineta izraelskega premierja Ehuda Olmerta so sporočili, da Izrael ne bo sklenil premirja, dokler Hamas ne bo izpustil zajetega vojaka.

Ob posredovanju Egipta potekajo pogovori o premirju med Izraelom in Hamasom, ki bi ga po besedah palestinskega gibanja lahko razglasili že v nekaj dnevih. Tiskovni predstavnik Hamasa je sicer sporočil, da je v pogovorih nastal zastoj zaradi vprašanja trajanja premirja. Hamas se namreč zavzema za 18-mesečno premirje z možnostjo podaljšanja, medtem ko Izrael vztraja pri stalnem premirju.

Hamas hoče izpustitev palestinskih ujetnikov
Egiptovski posredniki ločeno vodijo tudi pogovore o izpustitvi Šalita in mogoči zamenjavi z več sto palestinskimi ujetniki v izraelskih zaporih. Izraelu težavo povzroča seznam zahtevanih izpustitev, ki ga je predložil Hamas, saj so na njem tudi visoki predstavniki gibanja in organizatorji samomorilskih napadov.

Hamas je do zdaj zavračal povezavo vprašanja zajetega izraelskega vojaka z dogovorom o premirju in za začetek pogovorov o izpustitvi vojaka postavlja pogoj, da Izrael najprej odpre vse mejne prehode z Gazo.

Tritedenska izraelska ofenziva v Gazi se je končala z enostranskimi razglasitvami premirja, ki je krhko, saj palestinski skrajneži še naprej z raketami obstreljujejo jug Izraela, ta pa odgovorja z zračnimi napadi predvsem na meji med Gazo in Egiptom, pod katero potekajo podzemni rovi, po katerih Hamas tihotapi orožje.

G. V.