Tako Livnijeva kot Netanjahu sta razglasila zmago. Kaj zdaj? Foto: EPA
Tako Livnijeva kot Netanjahu sta razglasila zmago. Kaj zdaj? Foto: EPA

bo imela v ksenetu sedež več od Likuda.

Kljub končnim izidom, ki so potrdili, da bo imela sredinska Kadima v 120-članskem parlamentu 28 sedežev, desničarski Likud pa 27, nekdanji premier Benjamim Netanjahu, vodja Likuda, še vedno trdi, da bi moral predsednik Šimon Peres njemu prvemu ponuditi mandat za sestavo vlade, saj ima desničarski blok skupaj več glasov.

Tudi več kot 150.000 glasov iz vojaških oporišč, zaporov in diplomatsko-konzularnih predstavništev, ki so bili prešteti na koncu in bi lahko Likudu pomagali "priplezati" do 28. sedeža, stanja ni spremenilo.

Skrajno desničarska stranka Avigdorja Liebermana bo zastopana s 15 sedeži, Šas, stranka ortodoksnih Judov, z 11, levičarska laburistična stranka dozdajšnjega obrambnega ministra Ehuda Baraka pa s 13. Desničarske stranke imajo tako skupaj 65 sedežev v knesetu, Kadima skupaj z levičarji pa 55.

Priložnost se ponuja Netanjahuju
Analitiki zato menijo, da Peresu verjertno ne bo ostalo drugega, kot da za mandatarja predlaga Netanjahuja. To bi bilo sicer prvič v 60-letni zgodovini države, da predsednik zmagovalne stranke ne bi dobil možnosti za oblikovanje vlade.

Izidi bodo postali uradni 18. februarja, ko bodo objavljeni še v uradnem listu.

A. P.