Izrael je pred kratkim izvedel obsežne letalske vaje. Foto: EPA
Izrael je pred kratkim izvedel obsežne letalske vaje. Foto: EPA
Iran
Iranski jedrski objekt v Natancu bi bil lahko tarča izraelskega napada. Foto: EPA

V izraelski vladi očitno ni soglasja o morebitnem bombardiranju Irana zaradi njegovega jedrskega programa, ki je po mnenju nekaterih zahodnih držav le krinka za razvoj jedrskega orožja, kar pa v Teheranu odločno zavračajo in zatrjujejo, da je program miroljubne narave.

O izraelskem napadu na iranske jedrske objekte se govori že nekaj časa, govorice pa so znova postale glasne ob nedavnih obsežnih izraelskih vojaških vajah, na katerih so simulirali vojno z več državami, med njimi tudi z Iranom.

Izraelski skrajni desničarski zunanji minister Lieberman se je do zdaj najjasneje od vseh ministrov izjasnil glede govoric o napadu in je med obiskom v Moskvi dejal, da judovska država nima namena bombardirati Irana.

Lieberman je dejal, da ni treba bombardirati Irana, saj je Izrael po njegovih besedah močna država, ki se lahko sama zaščiti. Ob tem je poudaril, da Iran ni težava Izraela, ampak gre za težavo vsega sveta. "Nihče ne sme računati, da bomo mi rešili to težavo," je dejal Lieberman.

Barak pušča odprte možnosti
A izraelski obrambni minister Barak ni zavrnil morebitnega napada na Iran in je po obisku v Washingtonu dejal, da so vse možnosti še vedno na mizi. Barak je dejal, da podpira pobudo ameriškega predsednika Baracka Obame za pogajanja z Iranom o opustitvi jedrskega programa, vendar mora vse to imeti časovni okvir.

G. V.