V Iranu je predvolilna kampanja v polnem razmahu. Musavijevi podporniki nosijo zelene zastave, šale in trake okoli glave. Foto: EPA
V Iranu je predvolilna kampanja v polnem razmahu. Musavijevi podporniki nosijo zelene zastave, šale in trake okoli glave. Foto: EPA
Facebook
'Vstop na to stran ni mogoč,' je sporočilo, namenjeno iranskim uporabnikom. Foto: MMC RTV SLO

ZDA, Rusija, Kitajska, Francija, Nemčija in Velika Britanija so aprila dejale, da bodo Iran povabile za mizo, da bi poskušali zbližati stališča glede njihovega spornega jedrskega programa. Tudi ZDA, ki so se do zdaj izmikale neposrednim pogovorom s to muslimansko državo, so pod vodenjem Baracka Obame sporočile, da se bodo udeležile pogovorov.

Iran je sporočil, da je pripravljen na "kostruktivne pogovore" z Zahodom, znova pa je zavrnil zahteve za ustavitev procesa bogatenja urana, za katerega so zahodne sile prepričane, da ga želi uporabiti za izdelavo bomb.

Obama je sprejel datum pogajanj
Ahmadinedžad je večkrat poudaril, da se Iran nikoli ne bo uklonil zunanjim pritiskom, v predvolilni kampanji pa se sooča s pogledi zmernejših tekmecev, ki se zavzemajo za izboljšanje odnosov z zahodnim svetom. Sporočil je, da do predsedniških volitev ne bo privolil v nikakršna pogajanja. "Poklicali so me kar nekajkrat, nato pa je Obama končno sprejel in rekel: 'V redu, srečali se bomo po vaših volitvah.'" Iran je sicer že pripravil svoje predloge za rešitev tega vprašanja, a o podrobnostih vrh ne želi govoriti.

Dostop do Facebooka onemogočen
Iranska vlada se je pred volitvami odločila za blokado dostopa do priljubljene strani za spletno mreženje Facebook. Po poročanju iranske agencije ILNA so se za ta korak odločili, da bi podpornikom Mira Hoseina Musavija, nekdanjega iranskega premierja, ki velja za najhujšega tekmeca Ahmadinedžada, preprečili pozivanje za oddajo glasu, podporniki pa so prek Facebooka širili tudi Musavijeva stališča in poglede na vodenje države.

Iz Facebooka, ki ima po vsem svetu že 200 milijonov uporabnikov, so izrazili razočaranje nad to potezo, iranska oblast pa se še ni oglasila.

A. P.