Ahmadinedžad je že na začetku kampanje začel streljati z 'vsemi topovi'. Foto: EPA
Ahmadinedžad je že na začetku kampanje začel streljati z 'vsemi topovi'. Foto: EPA

Ahmadinedžad je na zborovanju v prestolnici Teheran pozval k patriotizmu, sovražnike Irana pa primerjal s psi: "Če se umakneš, bodo napadli; če napadeš, se bodo umaknili." Te besede je prvi za Izrael uporabil ajatola Ruhola Homeini, vodja islamske revolucije. Njegove kritike Izraela je množica pospremila z bučnim aplavzom, slišati je bilo tudi vzklike: "Ahmadinedžad, ki živi preprosto življenje, bo uničil sioniste!"

Ahmadinedžad, sicer oster kritik Zahoda, je kritiziral tudi svoje zmerne nasprotnike na volitvah, ki bodo 12. junija. Obtožil jih je, da skušajo to islamsko državo oslabiti s tem, da se zavzemajo za popuščanje napetosti z Zahodom. Takšno politiko je med letoma 1997 in 2005 vodil tudi nekdanji zmerni iranski predsednik Mohamed Hatami.

Lahko Musaviju uspe?
Že prvi dan volilne kampanje je nastopil tudi Ahmadinedžadov najhujši tekmec Mir Hosein Musavi, ki je ostro kritiziral njegovo vodenje gospodarske politike, ki je pripeljalo do visoke inflacije in velike brezposelnosti.

Poleg Musavija bo imel Ahmadinedžad na volitvah še dva tekmeca, nekdanjega predsednika parlamenta Mehdija Karubija in konzervativnega nekdanjega vodjo Revolucionarne garde Mohsena Rezaia.

Junijske volitve bodo desete predsedniške po vrsti od islamske revolucije leta 1979. Volilno pravico ima okoli 46 milijonov Irancev, ki so starejši od 18 let. Nizka volilna udeležba bi bila voda na mlin Ahmadinedžada.

A. P.