Iranski predsednik tokrat ni grozil s povračilnimi ukrepi v primeru napada na Iran. Foto: Reuters
Iranski predsednik tokrat ni grozil s povračilnimi ukrepi v primeru napada na Iran. Foto: Reuters

Praznik vojske so letos v Iranu zaznamovali s skromno vojaški parado, medtem ko se je tokrat Ahmadinedžad vzdržal ostre retorike, s katero je vedno poskrbel za razburjenje v svetovni javnosti, in je imel zmernejši govor.

"Iransko ljudstvo je s svojimi verskimi oboroženimi silami danes pripravljeno na pomembno vlogo pri upravljanju sveta in na vzpostavitev varnosti, ki bi temeljila na pravičnosti," je v za predsednika nenavadno kratkem nagovoru med drugim dejal Ahmadinedžad.

"Irancem se ne upajo groziti"
Ahmadinedžad je iransko ljudstvo označil za enega najmočnejših na območju in v velikem delu sveta, zato se mu po njegovih besedah nobena država ne upa groziti.

"Svet se mora zavedati, da je Iran država idealov in da podpira mir ter varnost, ki temelji na pravici za vse narode," je dejal Ahmadinedžad, ki ga kmalu čakajo predsedniške volitve, na katerih se bo potegoval za svoj drugi mandat.

Na dan vojske je bil napovedan tudi letalski miting, na katerem bi moralo sodelovati 140 vojaških letal, a so oblasti dogodek odpovedale in kot razlog navedle slabo vreme, čeprav je bil Teheran obsijan s soncem.

G. V.