Izraelska letala bodo v primeru napada ciljala tako stoječe kot tudi cilje v gibanju. Foto: EPA
Izraelska letala bodo v primeru napada ciljala tako stoječe kot tudi cilje v gibanju. Foto: EPA
Izraelsko vojaško letalo F-16
Letala, ki naj bi napadala cilje oddaljene okoli 1.400 kilometrov, bi morala v zraku dolivati gorivo. Foto: EPA
V Natanzu ima Iran več tisoč centrifug za bogatenje urana. Foto: EPA
Izraelska vojska naj bi kupila tri nova letala s sistemom Awac. Foto: EPA

Britanska revija The Times piše, da je v zadnjih dneh izraelska vojska opravila obširne letalske vaje, hkrati pa se oskrbela s tremi novimi nadzornimi letali s sistemom AWAC. Hkrati bodo izvedli dve obširni vaji civilne zaščite, s katerimi bodo ljudi pripravili na morebiten odgovor Irana. "Izrael želi biti pripravljen na napad v dneh ali celo urah po tem, ko njegove sile dobijo zeleno luč. Za to priložnost se pripravljajo na vseh ravneh," je za omenjeno revijo dejal neki višji predstavnik obrambnih struktur.

Izrael naj bi moral biti pripravljen po mnenju uradnikov na napade več ducatov tarč, med katerimi naj bi bili tudi premikajoči se konvoji. Med tarčami naj bi bili jedrski objekt v Natanzu, kjer je v uporabi več tisoč centrifug za bogatenje urana, Esfahan, kjer je v rovih shranjenih 250 ton plina, in Arak, v katerem s pomočjo reaktorja na težko vodo proizvajajo plutonij.

Vaje na oddaljene tarče
Razdalja med Izraelom in enim izmed omenejenih objektov znaša vsaj 1.400 kilometrov. Izraelsko vojaško letalstvo pa je ravno lani z letali F-16, F-15, helikopterji in zračnimi tankerji za dolivanje goriva opravilo vaje bombardiranj na takšni razdalji.

V luči morebitnega napada na Iran so oživele primerjave z napadom na jedrski objekt Osirak pri Bagdadu leta 1981. Napad, v katerem je bilo poslopje uničeno v manj kot 100 sekundah, izraelska stran ni utrpela nobenih žrtev, hkrati pa so bile pokopane iraške težnje po vojaškem jedrskem programu.

Akcije verjetno s privolitvijo ZDA
Vir blizu izraelskim obveščevalnim službam je za britansko revijo potrdil, da se izraelska vojska resno pripravlja za akcijo proti Iranu. Dodal je, da je težko verjetno, da bi se Izrael za akcijo odločil brez vsaj tihe odobritve Washingtona, ki se sicer z novo administracijo zavzema za spravnejše tone do Irana.

"Ameriške obrambne strukture niso prepričane, da bo operacija uspešna. Izid operacije bi lahko iranski program le zavlekel za dodatna dve do štiri leta," dodaja vir.

"Namen številnih uhajajočih informacij in izjav izraelskih voditeljev ter vojaških poveljnikov je zastraševanje. Sporočilo je, da če mednarodna skupnost ni sposobna rešiti problema, potem morajo upoštevati, da bomo težavo rešili na svoj način," je dejal namestnik direktorja Inšituta za študije o nacionalni varnosti Efraim Kam.

Med vajo napadli konvoj v Sudanu
Med zadnjimi pripravami izraelskih letalskih sil je bil tudi napad na konvoj z orožjem v Sudanu, ki naj bi bil namenjen skrajnežem na območju Gaze. "Želeli so se prepričati, kako obvladajo prenos informacij pri napadu na premikajoče se tarče," je dejal avtor knjige Tajna vojna z Iranom Ronen Bergman.

Izrael je napovedal, da namerava prihodnji mesec izvesti največje vsesplošne urjenje po vsej državi. "Vaje bodo priprave na realnost, v kateri lahko vojaške rakete brez opozorila padejo na kateri koli del države. Želimo, da bi državljani razumeli, da se lahko vojna zgodi jutri zjutraj," je za izraelski časopis Haaretz dejal polkovnik Hilik Sofer. Hkrati naj bi skupaj z Američani izvedli tudi preizkus protiraketnega sistema Arrow (Puščica).

Izrael: Jedrske bombe Iranu ne bomo dovolili
Izraelsko obrambno ministrstvo pa je zapisalo, da Izrael ne bo trpel jedrskega Irana. "Po izraelskih obveščevalnih podatkih bodo v dveh letih imeli jedrsko bombo. Ko jo bodo imeli bo že prepozno in Izrael ne bo imel druge izbire, kot da napade - z ali brez ZDA," še dodaja ministrstvo.

M. R./Povzeto po The Times