Netanjahu bo oblikoval novo izraelsko vlado. Foto: EPA
Netanjahu bo oblikoval novo izraelsko vlado. Foto: EPA
Cipi Livni
Livnijeva je na volitvah zmagala, a vse kaže, da bo na koncu poraženka. Foto: EPA
Palestinci z zaskrbljenostjo gledajo v prihodnost. Potem ko jim je nekaj upanja vlila zmaga Baracka Obame, pa je to splahnelo s ponovno vrnitvijo Netanjahuja, v katerem nikoli niso videli pravega sogovornika. Foto: EPA
Mandat v roke Netanjahuju

Vodja desničarskega Likuda, ki je izraelsko vlado vodil že med letoma 1996 in 1999, je med izzivi, s katerimi se spoprijema Izrael, izpostavil svetovno gospodarsko krizo in željo Irana, da se dokoplje do jedrskega orožja.

Predčasne volitve prejšnji teden niso dale jasnega zmagovalca. Z enim poslanskim sedežem več kot Likud je sicer zmagala sredinska stranka Kadima zunanje ministrice Cipi Livni, a so se skupno gledano bolje odrezale desne stranke.

Ključno vlogo so tokrat odigrale predvsem manjše stranke, še posebej skrajno desničarska stranka Israel Bejtejnu (Izrael je naš dom) na čelu z Avigdorjem Liebermanom. Zasedla je kar tretje mesto in prehitela laburiste pod vodstvom Ehuda Baraka, ki so dosegli najslabši rezultat v zgodovini.

Skrajni desničar prevesil tehtnico
Potem ko je Lieberman v četrtek izrazil svojo podporo Netanjahuju, je bilo skoraj že jasno, da bo ta mandatar za sestavo nove vlade, čeprav je skrajni desničar svojo podporo pogojeval s široko vladno koalicijo, v katero bi bila poleg njegove stranke in Likuda vključena še Kadima.

Odločitev o izbiri mandatarja je bila v rokah predsednika Šimona Peresa, ki je prekinil dozdajšnjo tradicijo in mandat za sestavo vlade podelil vodji stranke, ki na volitvah ni zasedla prvega mesta. Peres dejal, da je moral voditelja skrajne desnice prepričevati, naj sprejme izziv, a na koncu je Netanjahu vendarle privolil.

Livnijeva gluha za pozive Netanjahuja
Netanjahu, ki ima zdaj na voljo šest tednov za oblikovanje vlade, je svoje nasprotnike pozval k poenotenju za dobro države. "Pozivam voditeljico Kadime Cipi Livni in voditelja laburistov Ehuda Baraka - združimo se, da bi zagotovili prihodnost države Izrael," je dejal Netanjahu.

A če gre soditi po odzivih iz Kadime, je le malo možnosti za vlado narodne enotnosti, saj Livnijeva ni pokazala navdušenja nad sodelovanjem s svojim nasprotnikom. "Nočem biti samo figura v vladi, ki bi bila v nasprotju z našimi ideali," je dejala Livnijeva in predlagano vlado označila kot brez politične vizije in brez vrednot.

Likud in Kadima sta na nasprotnih bregovih predvsem glede mirovnega procesa s Palestinci. Livnijeva se zavzema za nadaljnja pogajanja in ustanovitev neodvisne palestinske države. Netanjahu po drugi strani noče, da bi Izrael vladal Palestincem, a jim noče popuščati pri vprašanjih, ki jih pojmuje za grožnjo izraelski varnosti. Tako sam Palestincem ne bi dovolil imeti vojske in nadzora nad zračnim prostorom.

K. T. / G. V.

Mandat v roke Netanjahuju