Ader je med člani svoje stranke zelo priljubljen in spoštovan. Foto: EPA
Ader je med člani svoje stranke zelo priljubljen in spoštovan. Foto: EPA

Ader je ustanovni član in eden izmed prvih voditeljev vladajoče stranke Fidesz. V parlamentu, ki šteje 386 poslancev, je dobil 262 glasov.

Njegova izvolitev je bila pričakovana, saj ima Fidesz skupaj s krščanskimi demokrati v parlamentu dvotretjinsko večino, ki je potrebna za izvolitev predsednika.

Proti Aderjevi kandidaturi je glasovala le skrajno desničarska opozicijska stranka Jobbik, medtem ko so druge opozicijske stranke, vključno s socialisti, zelenimi in frakcijo nekdanjega premierja Ferenca Gyurcsanyja, glasovanje bojkotirale, ker po njihovem mnenju ne gre za neodvisnega kandidata.

Izkušeni 52-letni pravnik in politik je bil v Evropski parlament izvoljen leta 2009. Med prvo Orbanovo vlado od leta 1998 do leta 2020 je bil predsednik parlamenta, štiri leta pa je vodil tudi poslansko skupino Fidesza. Njegov predsedniški mandat traja do leta 2017.

Ader je bil za predsednika izvoljen, potem ko je prejšnji predsednik Pal Schmitt po manj kot dveh letih na položaju in po številnih pritiskih odstopil, saj se je izkazalo, da je njegov doktorat iz leta 1992 plagiat, zaradi česar mu je univerza odvzela doktorski naziv.