Če bo parlament višji proračun potrdil, bo to že peto zaporedno zvišanje japonskega obrambnega proračuna. Foto: Reuters
Če bo parlament višji proračun potrdil, bo to že peto zaporedno zvišanje japonskega obrambnega proračuna. Foto: Reuters

Ob 1,4-odstotnem zvišanju ta zdaj znaša 5,13 bilijona jenov (41 milijard evrov), za dodatna sredstva pa bodo nakupili lovce in podmornice.

Poleg tega bodo kot odgovor na severnokorejski jedrski program posodobili tudi protiraketni ščit.

Ločeno bodo zaradi spora s Kitajsko glede otokov v Južnokitajskem morju s 187,7 milijarde jenov na 210 milijard (1,7 milijarde evrov) zvišali tudi proračun za obalno stražo. Plovila obalne straže obeh držav redno sledijo druga drugim okoli neposeljenih otokov, ki so pod nadzorom Japonske, a si jih lasti tudi Kitajska. S povišanim proračunom bo vlada kupila pet novih patruljnih ladij in zaposlila 200 dodatnih organov pregona.

Višja proračuna za obrambo in obalno stražo sta del 97,5 bilijona jenov vrednega proračuna za finančno leto z začetkom aprila 2017. Proračun mora potrditi še parlament, a če bo sprejet, bo to že peto zaporedno zvišanje obrambnega proračuna.

Japonsko gospodarstvo močno bremeni že zakon o socialni varnosti, s katerim bodo krili stroške starajočega se prebivalstva, dodatna sredstva za obrambo in obalno stražo pa bodo japonski dolg samo še povečala, poroča BBC.