Najprej so na Japonskem poročali, da cesar Akihito predvideva abdikacijo, zdaj pa prihaja do zanikanja tovrstnih poročil. Foto: Reuters
Najprej so na Japonskem poročali, da cesar Akihito predvideva abdikacijo, zdaj pa prihaja do zanikanja tovrstnih poročil. Foto: Reuters
Akihito
Akihito s svojo soprogo na ulicah Tokia na poročni dan leta 1959. Foto: Reuters

Televizija NHK je v sredo namreč poročala, da želi cesar prestol v prihodnjih letih prepustiti svojemu nasledniku, 56-letnemu princu Naruhitu. Abdikacija bi bila v sodobni Japonski korak brez primere in šok za državo, kjer je cenjena cesarska družina simbol stabilnosti in kontinuitete.

Analitiki sicer menijo, da se NHK in tiskovna agencija Kyodo, ki sta ločeno objavila vest o nameravani abdikaciji, ne bi odločila za objavo, če ne bi imela resnično verodostojnega vira.

Odločno zanikanje
Vladna služba za zadeve, povezane z japonskim cesarskim dvorom, pa je navedbe o abdikaciji pozneje odločno zanikala. "To nikakor ni res," je novinarjem zatrdil visoki predstavnik vladne službe Siničiro Jamamoto.

Akihito ima zadnja leta zdravstvene težave. Leta 2003 so ga operirali zaradi raka na prostati, leta 2008 pa je imel s stresom povezane težave z zdravjem. Leta 2011 so ga zaradi bronhitisa hospitalizirali za več kot dva tedna, leta 2012 pa so mu vstavili srčni obvod.

Cesar Akihito je na položaju zadnjih 27 let. Njegova abdikacija bi bila zelo presenetljiva, saj se kaj takšnega v sodobni zgodovini Japonske ni zgodilo. Nazadnje je kak živeči japonski monarh prestol prepustil nasledniku pred okoli 200 leti.

Distanciranje od nacionalizma
Akihito se je rodil leta 1933 in je leta 1989 nasledil cesarja Hirohita, v imenu katerega se je Japonska bojevala v drugi svetovni vojni. Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pred letom dni je Akihito izrekel globoko kesanje.

To je bilo prvič, da je japonski vladar uporabil take besede na spominski slovesnosti ob obletnici japonske kapitulacije in nekateri so v tem videli prizadevanje, da utrdi dediščino pacifizma, ki je pod udarom vladajočih japonskih nacionalistov. Zaradi distanciranja od agresivnega nacionalizma iz časa druge svetovne vojne so ga mnogi občudovali.

V skladu s povojno japonsko pacifistično ustavo je cesar simbol države in enotnosti ljudstva, formalnih pooblasti pa ima le malo.