Cesar se bo poklonil vsem žrtvam, ne glede na stran, za katero so se borile. Foto: EPA
Cesar se bo poklonil vsem žrtvam, ne glede na stran, za katero so se borile. Foto: EPA

Želimo moliti za mir v svetu.

Cesar Akihito
2. svetovna vojna (slika iz arhiva)
Američani so japonske vojake na Sajpanu napadli tudi iz zraka. Foto: NN

Gre za prvo Akihitovo potovanje v tujino z namenom poklona žrtvam vojne, ki še po 60 letih obremenjuje japonske odnose s sosedami, predvsem Južno Korejo in Kitajsko.

Javnost je podprla Akihitovo odločitev. Bili so cesarjevi vojaki, zato bodo njihove duše zadovoljne, da jih je prišel potolažit, je dejal eden od preživelih vojakov, danes 87-letni Seiči Oike.

Mrtvih 11-krat več Japoncev kot Američanov
Nadzor nad otokom Sajpan, ki je danes ameriško ozemlje, je po prvi svetovni vojni prevzela Japonska, v drugi pa je bil strateškega pomena za njeno obrambo. Med 15. junijem in 9. julijem 1944 je na njem potekala bitka med japonskimi in ameriškimi vojaki. Po podatkih japonske vlade je v boju umrlo 55.000 Japoncev in 900 krajevnih prebivalcev ter 5.000 ameriških vojakov. Zmagali so Američani, število žrtev med japonskimi cesarskimi vojaki pa je bilo tako veliko tudi zaradi njihovega ponosa. Mnogi od njih so raje naredili samomor, kot se predali Američanom.

Otoški staroselci, ki se spominjajo japonske nadvlade med svetovnima vojnama, poročajo, da so jih že od malega učili v božansko naravo japonskega cesarja.

Želimo moliti za mir v svetu.

Cesar Akihito