Princa Akišina je na vhodu porodnišnice pričakal njen direktor. Foto: Reuters
Princa Akišina je na vhodu porodnišnice pričakal njen direktor. Foto: Reuters

Fantek, ki ga je povila 39-letna princesa Kiko, je za stricem in očetom tretji v vrsti za prevzem naslova cesarja. Poseben ceremonial, v katerem je dojenček dobil ime, je potekal v tokijski porodnišnici, kjer je prišel na svet. Njegovo ime pomeni kreposten, miren in večen. Na otrokovo blazino je njegov oče princ Akišino položil posebno leseno škatlico, v kateri je bilo na riževem papirju napisano ime, pečat, ki bo označeval otrokovo lastnino, pa je na blazino položila njegova mama.

Deček je prvi vnuk cesarja Akihita, ki ima sicer že tri vnukinje. Pred objavo princesine nosečnosti je vlada nameravala spremeniti zakon iz leta 1947, po katerem lahko naziv cesarja dedujejo samo moški potomci družine.

V cesarski družini so zadnjega moškega potomca dobili leta 1965, ko se je rodil oče novorojenčka, mož princese Kiko, princ Akišino. Akišinov starejši brat Naruhito, ki je prvi v vrsti za japonski prestol, in princesa Masako sina nimata, pred štirimi leti pa se je rodila princesa Aiko. Princ Akišino in princesa Kiko, ki je včeraj praznovala rojstni dan, že imata dve deklici.