Jaroslaw in njegov brat Lech sta skupaj ustanovila stranko Zakon in pravičnost. Foto: EPA
Jaroslaw in njegov brat Lech sta skupaj ustanovila stranko Zakon in pravičnost. Foto: EPA

60-letni Jaroslaw je brat dvojček tragično preminulega predsednika Lecha Kaczynskega, ki je 10. aprila skupaj s soprogo in z delom poljskega političnega vrha umrl v letalski nesreči v Smolensku v Rusiji. Zaradi predsednikove smrti so za junij razpisali predčasne predsedniške volitve, ki bi sicer morale potekati jeseni.

Po smrti Kaczynskega je vodenje države začasno prevzel predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski, ki ga je njegova vladajoča sredinsko usmerjena stranka Civilna platforma tudi imenovala za kandidata na predsedniških volitvah. Komorowski je glede na javnomnenjske ankete trenutno glavni kandidat za zmago na volitvah.

Jaroslaw Kaczynski je bil poljski premier od julija leta 2006 do novembra leta 2007, ko je po porazu njegove stranke na parlamentarnih volitvah odstopil z mesta predsednika vlade. Za objavo svojega predsedniškega kandidata je PiS čakal do pogreba zadnjega preminulega člana stranke.

"Dolg domovini"
Tiskovni predstavnik vodje PiS-a Adam Bielan je v intervjuju dejal, da je Lech vedno sanjal o tem, da bo njegov brat Jaroslaw postal predsednik države, in če bi se to zgodilo, potem bodo njegove sanje uresničene.

"Moramo dokončati misijo žrtev katastrofe pri Smolensku. To jim dolgujemo, to dolgujemo naši domovini ... naša dolžnost je, da izpolnimo njihovo željo," je dejal Jaroslaw Kaczynski, ki je pojasnil, da je bila odločitev o predsedniški kandidaturi pomembna zanj osebno.

"Poljska je naša velika skupna obveza. Zato je pomembno je, da premagamo osebno žalost in se lotimo naloge kljub osebni tragediji. Zato sem se odločil, da kandidiram za predsednika in pri tem me podpira tudi družina," je svojo odločitev obrazložil Jaroslaw.

Vodja varšavskega inštituta Unia & Polska Foundation Krzyztof Bobinski je dejal, da v realnosti ne bo kandidiral Jaroslaw, temveč njegov brat Lech, in njegov volilni štav bo igral prav na karto naklonjenosto do pokojnega predsednika. Bobinski še meni, da bo Jaroslaw težko zbral več kot 20 ali 25 odstotkov glasov.