Preiskava o vzrokih nesreče še ni končana. Foto: EPA
Preiskava o vzrokih nesreče še ni končana. Foto: EPA

Po tragični smrti predsednika Lecha Kaczynskega je vodenje države kot predsednik parlamenta prevzel Komorowski, ki je zdaj podpisal vse dokumente za razpis predčasnih predsedniških volitev 20. junija.

Glede na javnomnenjske ankete bo Komorowski, ki je član vladajoče stranke Civilna platforma, gladko zmagal na junijskih volitvah. Osvojil naj bi 55 odstotkov glasov. Brat preminulega predsednika in vodja opozicijske konservativne stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski zaostaja z 32 odstotki glasov anketirancev, čeprav se sam še ni izrekel, ali bo sploh kandidiral za predsednika.

Kaj so delali na stezi po nesreči?
Medtem Poljaki še vedno čakajo na izsledke preiskave o vzroku padca poljskega letala s predsednikom Kaczynskim, njegovo soprogo in še 94 ljudmi na krovu. Prvi poljski tožilec Andrzej Seremet je napovedal, da bi se lahko preiskava zavlekla, in ob tem pojasnil, da preiskavo vodijo ruski organi, pri čemer jim lahko poljski kolegi samo pomagajo.

Poljaki pa so na Ruse že naslovili zahtevo za pojasnila o domnevnih popravilih osvetljave na letalski stezi letališča v Smolensku, kjer bi moralo pristati poljsko letalo. Beloruski novinar je namreč le nekaj ur po letalski nesreči posnel, kako letališki delavci nosijo kable in drugo opremo, nato pa so začeli z zamenjavo svetilk ob stezi. To naj bi se zgodilo, še preden sta na prizorišče nesreče prispela poljski premier in njegov ruski kolega.