Do zdaj zbrani podatki kažejo, da je za nesrečo letala s poljskimi dostojanstveniki kriv pilot. Foto: Reuters
Do zdaj zbrani podatki kažejo, da je za nesrečo letala s poljskimi dostojanstveniki kriv pilot. Foto: Reuters
Poljska
Po tragediji je začelo primanjkovati poljskih zastav, proizvajalcem je začelo zmanjkovati materiala. Foto: Reuters

"Analiza dokazov, vključno s prvimi rezultati dešifriranja črnih skrinjic, kažejo, da je napaka pri pilotiranju vodila do katastrofe," pravijo viri blizu preiskavi.

Pilot letala naj bi od tri do pet sekund pred koncem, ko se je eno izmed kril ob poskusu pristajanja nedaleč od Smolenska na zahodu Rusije zaletelo v drevesa, vedel, da letalo in potnike čaka nesrečen konec. Pilot naj ne bi upošteval pozivov kontrolorjev poleta, da je pristanek v gosti megli prenevaren.

Kaczynski med vojno zahteval pristanek v Tbilisiju
Ruske oblasti so izključile možnost, da bi bil vzrok nesreče letala s 96 potniki in člani posadke ogenj ali eksplozija. Preiskovalci prav tako niso našli dokazov, da naj bi kateri izmed visokih poljskih dostojanstvenikov na krovu letala pritiskal na pilota, da naj kljub slabemu vremenu pristane.

Iz pogovorov med piloti ni razvidno, da bi kdor koli kakor koli od posadke zahteval pristanek. Domnevalo se je, da bi pristanek v Smolensku lahko zahteval sam Kaczynski, ker ni želel zamuditi obletnice poboja poljskih častnikov v Katinskem gozdu. Predsednik je leta 2008 zahteval pristanek v Tbilisiju, čeprav je v Gruziji takrat divjala vojna z Rusijo. Kaczynski je tedaj pilota, ki ni želel pristati v Gruziji, označil za bojazljivca in zahteval, da ga odpustijo.

Posadka ni poznala posebnosti letala?
Še vedno ni znan neposreden vzrok nesreče. Kontrolorji letenja trdijo, da posadka letala ni upoštevala njihovega večkratnega nasveta, naj pristane na drugem letališču, in je ob četrtem poskusu pristanka zadela drevesa.

Mogoče je, da posadka tupoljeva TU-154 ni poznala posebnosti letala, meni eden izmed preiskovalcev. Kaže, da je posadka ob zadnjem poskusu skušala pristati tako, da je poravnala letalo iz poševnega v vodoraven položaj, v takšnem primeru pa letalo, če se spušča hitreje kot šest metrov na sekundo, izgublja višino. "To pomeni, da izgublja višino veliko hitreje kot običajno," je povedal vir.

Tretjo skrinjico preiskujejo na Poljskem. Poljske oblasti so obljubile, da bodo javno objavile posnetek pogovora v kokpitu letala, da bi končale ugibanja o tem, kdo je kriv za nesrečo.

V ljubljanski stolnici je potekala maša zadušnica za poljskega predsednika Lecha Kaczynskega in ostale žrtve sobotne letalske nesreče. Mašo je vodil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello, poleg Poljakov, ki živijo v Sloveniji, pa se je na njej zbralo več tujih veleposlanikov in slovenskih poslancev.

Priprave na pogrebne slovesnosti
Na Poljskem medtem potekajo priprave na pogrebne slovesnosti konec tedna. V Varšavo je prispela krsta s posmrtnimi ostanki 90-letnega Ryszarda Kaczorowskega, voditelja poljske vlade v izgnanstvu v Londonu v času komunizma.

Pred predsedniško palačo še vedno čakajo množice ljudi, tudi do devet ur, da se poklonijo predsedniškemu paru, ki ga bodo pokopali v nedeljo na gradu Wavel v Krakovu, kar je sprožilo val protestov.

Pogreba se bodo udeležili številni svetovni voditelji, med njimi tudi slovenski predsednik Danilo Türk.