Za red, mir in varnost bo 17 dni skrbelo več kot 15.000 ljudi. Foto: Reuters
Za red, mir in varnost bo 17 dni skrbelo več kot 15.000 ljudi. Foto: Reuters
Vancouver
Igre v Kanadi naj bi potekale povsem mirno in brez pretresov, a stoodstotna varnost nikoli ni mogoča ... Foto: Reuters
Protestnik
Kanadčani so dosegli splošno soglasje, da so igre dobrodošle, sem ter tja pa se kljub temu najdejo tudi protestni plakati. Foto: Reuters

Podatek je zelo zgovoren. Medtem ko je svetovno nogometno prvenstvo v Južnoafriški republiki oddaljeno še nekaj mesecev, tako rekoč vsak dan prihajajo novice o tamkajšnji stopnji kriminala, varnostnih ukrepih, spolni trgovini in tako naprej. Ko je lani avgusta olimpijske igre gostil Peking, se je množično pisalo o kitajskem kršenju človekovih pravic in pomislekih svetovnih voditeljev, ali se sploh udeležiti odprtja.

Vabljeni k obisku MMC-jevega olimpijskega portala!

Varnostni pregled kot na letališču
Tokrat je gostitelj Vancouver in podobnih zgodb ni. Priprave športnikov, značilnosti snega, ki ga "začini" bližina Tihega oceana, vremenske nevšečnosti - o tem je govora. Brez poročil o hitenju v zadnjem hipu, da bi ujeli rok zgraditve tega ali onega, brez škandalov in tudi brez opozoril o visokem varnostnem tveganju za teroristični napad. Morda se to zdi samoumevno, a še zdaleč ni. Kanada je za to, da so se olimpijske igre približale tiho in brez velikega "pompa", morala napeti vse sile.

Varnostna operacija med 17-dnevnimi igrami v Vancouvru bo namreč eden največjih tovrstnih zalogajev v kanadski zgodovini. Gledalci bodo morali pred vstopom na stadion, dvorano ali kakšno drugo prizorišče skozi podoben varnostni pregled kot na letališču, zato bodo prizorišča vrata odprla tudi do tri ure prej. Morje in pristanišče bodo stalno pregledovali potapljači, na skrajni jugozahod države pa se bo z drugih koncev Kanade za dobra dva tedna preselilo nekaj sto policistov.

Največja morebitna "nevšečnost": lokalci
Vse se zdi organizirano tako dodelano in popolno, da nekateri opozarjajo na to, da bi lahko "idilo" prej kot zlovešči mednarodni teroristi zmotili domači protestniki, ki bodo nasprotovali temu, da bo javni denar namenjen igram in ne socialnim programom. "Do danes nismo prejeli nikakršne posebne grožnje," je dejal vodja varnosti Michel Cote. Da ni obveščena o nobenih posebnih težavah glede iger, pa je dejala tudi "soseda", ameriška ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano. Zaradi bližine meje kanadskim uradnikom in policistom namreč pomagajo tudi ameriški kolegi, poroča Reuters.

Varnostniki bodo spali kar na ladjah
Kanadska vlada je za varnost iger, ki bodo potekale med 12. in 28. februarjem, namenila 900 milijonov kanadskih dolarjev (okoli 616 milijonov evrov), kar je več kot podvojena vsota v primerjavi s potrebnimi naložbami v gradnjo in obnovo prizorišč v Vancouvru in bližnjem gorskem Whistlerju. Organizacijski odbor iger sicer razpolaga s proračunom več kot milijarde evrov - in v to niso všteta sredstva za varnost. Na igrah bo službeno sodelovalo več kot 15.000 vojakov, policistov in zasebnih varnostnikov, ki bodo spali in jedli kar v treh najetih ladjah križarkah.

Število 15.000 je sicer oblikovano za "zmerno visoko" stopnjo grožnje in bi se lahko v trenutku povečalo, če bi sledile kakršne koli zaostritve. Nekateri pa se mrščijo že ob teh številkah, saj se jim zdijo pretirane - sredstva za tolikšno varnostno ekipo pa tudi. "Sprašujem se, ali je to München leta 1972," je bil slikovit policist Bud Mercer. Spomnimo, takrat se je zgodil najbolj tragičen incident v zgodovini modernih olimpijskih iger, ko so oboroženi Palestinci za talce vzeli člane izraelske reprezentance. Enajst športnikov je v streljanju umrlo.

Nikoli ne bo prav
"Če se bo kar koli zgodilo, 900 milijonov dolarjev ne bo dovolj. Če se ne bo zgodilo ničesar, pa je to mnogo preveč denarja. Kakor koli se že bo izteklo, bo oblast tarča kritik," je bil jasen Andre Gerolymatos, strokovnjak za terorizem, ki meni, da največja grožnja Kanadi ne prihaja od velikih organiziranih skupin, kot je Al Kaida, ampak bi lahko življenje zagrenil kakšen posameznik, podobno kot med igrami v Atlanti leta 1996, ko je v podstavljeni bombi v parku umrl en človek, več kot sto pa je bilo ranjenih.