Al Zavahiri je prvi namestnik voditelja Al Kaide Osame bin Ladna. Foto: EPA
Al Zavahiri je prvi namestnik voditelja Al Kaide Osame bin Ladna. Foto: EPA

Tega sicer ameriške tajne službe in pakistanska vojska niso potrdili, talibanska stran pa je vest odločno zanikala. CBS je namreč poročal, da naj bi 57-letnega Zavahirija pestile hude bolečine in vnete poškodbe, sklicuje pa se na prestreženo pismo, v katerem nujno zahteva zdravnika za Al Zavahirija. Drugi človek mednarodne teroristične mreže naj bi se skrival v odročnih predelih Pakistana.

Pismo, opremljeno s talibanskim logotipom in žigom, naj bi napisal lokalni talibanski voditelj Bajtula Mehsud. Poslano naj bi bilo 29. julija, kar je dan potem, ko je ameriška vojska v pakistanskem južnem Vaziristanu v napadu ubila glavnega strokovnjaka Al Kaide za kemično in biološko orožje, Abuja Kababa al Masrija. CBS domneva, da je bil v napadu ranjen tudi Al Zavahiri, vendar ameriške oblasti tega niso potrdile.

Neimenovani visoki predstavnik ameriških obveščevalnih služb je za ameriško televizijo CNN podvomil o resničnosti poročanja CBS-a, pri tem pa poudaril, da gre za povsem nepotrjene informacije.

Talibani so vest odločno zanikali. "Takšne domneve so absurdne in niti malo resnične," je povedal tiskovni predstavnik pakistanskih talibanov Malvi Omar.

M. R.