Novoizvoljeni ameriški predsednik je najbolj varovana osebnost v ZDA. Foto: EPA
Novoizvoljeni ameriški predsednik je najbolj varovana osebnost v ZDA. Foto: EPA
Takole so varnostniki čakali Obamo, ko se je razgibaval v telovadnici. Foto: www.dailymail.co.uk
John F. Kennedy
Lahko Obamo doleti enaka usoda kot Johna F. Kennedyja? Foto: EPA
Barack Obama
Obama pravi, da ga grožnje ne skrbijo. Foto: Reuters

47-letni demokratski kandidat je v torek postal 44. predsednik ZDA, ki bo 20. januarja v Beli hiši nasledil republikanskega predsednika Georgea Busha. Za ZDA je Obamova zmaga zgodovinskega pomena, saj je postal prvi temnopolti predsednik v zgodovini države, kar za številčno afroameriško prebivalstvo pomeni zmagoslavje in zadoščenje za vsa stoletja, ko so se bojevali za svoje pravice.

Vendar pa je prav barva kože novega ameriškega predsednika za mnoge ljudi problematična, saj sta rasno sovraštvo in diskriminacija globoko zakoreninjena v ameriško družbo. Zato je vse glasnejše in najpogostejše vprašanje, ali bo Obama dočakal konec svojega mandata ali pa bo žrtev atentata.

Obamo varnostniki spremljajo tudi v toaletne prostore
Od torka dalje je Barack Obama najbolj varovana oseba v ZDA. Za njegovo varnost vsak dan skrbi 100 agentov Zveznega preiskovalnega urada (FBI), od tega jih je deset z njim 24 ur na dan. Spremljajo ga tudi v toaletne prostore, varovanje novoizvoljenega predsednika pa ZDA stane 35.000 evrov na dan.

Ko je Obama ob razglasitvi zmage pred večtisočglavo množico nastopil v Chicagu, ga je varovalo neprebojno steklo. Ko si je v četrtek zaželel rekreacije, ga je v eno izmed telovadnic v Chicagu pospremil konvoj zatemnjenih črnih džipov z agenti, oboroženimi do zob. Povsem zamaskiran, s sončnimi očali in kapo s ščitnikom, v trenerki in športnih čevljih je Obama vstopil v telovadnico, kamor so ga pospremili varnostniki.

Obama ranljiv do vstopa v Belo hišo
Ameriške varnostne službe opozarjajo, da je Barack Obama trenutno najbolj ranljiv, tako pa bo ostalo do januarja, dokler se ne bo preselil v Belo hišo. Da FBI ne pretirava in da bi lahko bil Obama v resni življenjski nevarnosti, kažejo tudi podatki, da so se od Obamove zmage na svetovnem spletu razplamtele številne razprave o rasni vojni in o nevarnostih, ki mu pretijo.

Obami so med kampanjo že grozili z atentatom. Skupina, ki bi jo najprej povezali z atentatom, kukluksklan, je sporočila, da Obami ne želi smrti, ker bi ga to naredilo za mučenika, so pa zagrozili z rasno vojno, če bo Obama postal predsednik. Vodja klana Thomas Robb je povedal, da je Obama tujec in sovražnik, ki skuša s svojimi pomočniki prevzeti ZDA.

Obama se ne obremenjuje preveč
Kljub temu Obama zagotavlja, da ima najboljšo zaščito in svoje privržence miri, da se mu ne more nič zgoditi. Zaradi približno 500 groženj s smrtjo, ki jih je prejel med svojo kampanjo, se ne obremenjuje preveč in pravi, da položaj predsednika države s seboj prinaša določeno tveganje, ki pa ga je pripravljen sprejeti. Po drugi strani pa je zaskrbljenost nad razmerami izrazila nova prva dama, Michelle Obama.

Zanimiv je tudi podatek, da se je besedna zveza "atentat na Obamo" po njegovi izvolitvi uvrstila med najbolj iskane pojme na svetovnem spletu.

Ferfila dvomi o možnosti atentata
Na dan slavja ob Obamovi zmagi smo v MMC-jevi spletni klepetalnici gostili Bogomila Ferfilo, profesorja s Fakultete za družbene vede in dobrega poznavalca razmer v ZDA. Odgovarjal je tudi na vprašanja o morebitnem atentatu na Obamo. Ferfila je prepričan, da je atentat malo verjeten: "Atentati na predsednike so ameriška folklora. Spomnimo se Reagana, ki je bil najbolj priljubljen ameriški predsednik. Varnostni ukrepi FBI-ja glede Obame so izjemni, in vsi upamo, da bodo takšni tudi ostali," je povedal Ferfila.

Ferfila je prepričan, da bo Obama tudi s svojimi notranjimi politikami stopil na žulje ogromnih kapitalskih blokov, med njimi naftne industrije, ki jo namerava temeljito obdavčiti in zamenjati s čisto energijo, in izjemno močnih ameriških zavarovalnic, ki služijo velike dobičke na račun zdravstvenih zavarovanj, ki jih Obama namerava nadomestiti s splošnim zdravstvenim zavarovanjem.

Brina Tomovič
brina.tomovic@rtvslo.si