Oči mednarodne skupnosti so uprte v Fukušimo. Foto: EPA
Oči mednarodne skupnosti so uprte v Fukušimo. Foto: EPA
Na prebivalcih že izvajajo teste sevanja. Foto: EPA
Posnetek dima, ki uhaja iz poškodovanega reaktorja. Foto: EPA

Tako je agencija v poročilu 2. marca, devet dni pred rušilnim potresom in cunamijem, izrecno opozorila Tepco, da ne izvaja načrtovanih inšpekcij in da ni pregledal 33 kosov opreme v poškodovani elektrarni Fukušima Daiči. Agencija je sicer podala mnenje, da ne gre za neposredno ogrožanje varnosti, in dala podjetju čas do 2. junija, da se odzove.

A med to opremo so bili tudi ključni deli hladilnih sistemov, ki naj bi skrbeli, da se šest reaktorjev nuklearke in njihovih bazenov z izrabljenim gorivom ne bi pregrevalo. Šlo naj bi za zasilne dizelske generatorje na tretjem reaktorju, vodne črpalke v prvem in drugem reaktorju in opremo za generator v četrtem reaktorju.

Potres in cunami 11. marca sta uničila vso zunanjo električno povezavo elektrarne, zaradi izpada toka pa so črpalke hladilnega sistema obstale in reaktorji so se začeli pregrevati. Delovali niso niti dizelski generatorji, ki naj bi poskrbeli, da se to ne bi zgodilo - ker so bili v kletnih prostorih, jih je namreč zlahka zalilo. Inšpekcijske službe sicer pogosto ne opravijo vseh nadzorov, saj ne želijo odklopiti opreme zunaj načrtovanega urnika za vzdrževanje.


Za zdaj pa predstavniki japonske agencije za jedrsko varnost niso želeli pojasniti, ali so kršitve, na katere so opozorili v omenjenem poročilu, pripomogle k poslabšanju trenutne krize. "Izvesti bomo morali temeljito preiskavo, še prej pa moramo rešiti to krizo," je dejal predstavnik agencije Rjohi Šiomi.

Tepco v preteklosti že z napakami
To poročilo je sicer zgolj dodatek k skrb vzbujajočemu spisku varnostnih in vzdrževalnih napak Tepca, najbogatejšega japonskega elektropodjetja. Vpliv ima tudi na agencijo za jedrsko varnost, ki bi sicer morala regulirati njegovo delovanje. Tepco je bil namreč s svojo nuklearko Kašivazaki Kariva odgovoren tudi za do zdaj najhujšo jedrsko nesrečo na Japonskem. V tej nuklearki so leta 2007 po potresu nastale številne težave - od požarov in počenih cevi do izpusta radioaktivnih snovi. Pri tem je bilo tudi osem smrtnih žrtev.

Ker Tepco ni izvedel 117 pregledov v elektrarni Kašivazaki, je agencija za jedrsko varnost podjetju lani naložila, naj izvede revizijo svojega sistema varnostnih pregledov. V odgovor temu pa je Tepco sporočil, da je preskočil 54 ločenih inšpekcij - od tega 33 v Fukušimi Daiči, v kateri je prvi reaktor eden najstarejšem na Japonskem sploh, preostale pa v bližnji nuklearki Fukušima Daini. Zadnja zaradi potresa in cunamiju ni imela večjih težav in se je hitro in varno ustavila.