Iz tretjega reaktorja v Fukušimi se znova vali dim. Foto: EPA
Iz tretjega reaktorja v Fukušimi se znova vali dim. Foto: EPA
Japonska
Sledi sevanja so že zaznali tudi v japonski hrani. Foto: EPA
Japonska
Razmere se po vsej državi počasi normalizirajo. Foto: EPA

Zaradi dima so se z območja elektrarne umaknili vsi delavci, ki skušajo preprečiti poglabljanje jedrske katastrofe. Tiskovni predstavnik operaterja jedrske elektrarne Tepco, Hiroši Aizava, je povedal, da še proučujejo, kaj bi bil lahko vzrok za nastanek sivega dima, ki se vije iz bazena z izrabljenim jedrskim gorivom v tretjem reaktorju.

Za zdaj ni jasno, ali je pri tem prišlo tudi do morebitnega izpusta radioaktivnih snovi, kljub temu pa so se vsi reševalci, ki skušajo z vodo hladiti pregrete reaktorje in znova zagnati hladilne sisteme, umaknili na varno. Tretji reaktor je že v nedeljo povzročal preglavice zaradi naraščajočega pritiska. Razmere so se vmes sicer umirile, zdaj pa je očitno nastal tako visok pritisk, da so ga morali znižati z izpustom v ozračje.

Vojska hladi reaktorje
Vojska je zjutraj po tamkajšnjem času sicer začela tudi hladiti četrti reaktor, z vodo so hladili tudi tretji reaktor, kjer se je stopnja sevanja zmanjšala, a naj bi električno povezavo z obema reaktorjema vzpostavili ne prej kot v nekaj dneh. V prvi, drugi, peti in šesti reaktor so elektriko že napeljali, a napeljavo še preverjajo, v petem in šestem reaktorju pa uporabljajo dizelske črpalke, tako da se razmere v teh dveh reaktorjih normalizirajo.

Gradbena podjetja iz Tokia so v Fukušimo poslala posebne črpalke, s katerimi bo mogoče zalivanje z višine 50 metrov. Okolico elektrarne bodo počistili s tanki, da bi s tem omogočili lažje gibanje in delo gasilcev. Temperatura nad bazeni z rabljenim gorivom se je spustila pod 100 stopinj Celzija.

Radioaktivnost v okolici Fukušime povečana
V okolici jedrske elektrarne so v vodi odkrili trikratno povečanje radioaktivnosti, v dveh upravnih enotah v okolici pa so včeraj vnovič zaznali povečano stopnjo radioaktivnosti v mleku in špinači ter vodi. Povišane vrednosti zaznavajo že od 17. marca, japonska vlada pa bo zato na območje poslala cisterne s pitno vodo. Japonski premier Naoto Kan je zaradi poslabšanih vremenskih razmer odpovedal za danes načrtovani obisk upravnih enot Mijagi in Fukušima.

Kan je malo pred novico o dimu iz tretjega reaktorja v Fukušimi sporočil, da v boju s krizo v nuklearki "počasi, a vztrajno napredujejo". "Prizadevanja delavcev, ki tvegajo svoje življenje, vseskozi po malem izboljšujejo položaj," je dejal Kan.

Prepovedali prodajo živil iz štirih prefektur
Japonske oblasti so prepovedale prodajo nekaterih živil iz štirih prefektur, potem ko so v nekaterih izdelkih odkrili povišane stopnje radioaktivnosti. Prepoved se nanaša na špinačo in druge vrste zelene zelenjave iz prefektur Fukušima, Ibaraki, Točigi in Gunma, poleg tega pa še na mleko iz prefekture Fukušima, kjer stoji poškodovana nuklearka.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je na novinarski konferenci v Tokiu sicer zatrdil, da stopnja radioaktivnosti ni takšna, da bi predstavljala nevarnost za zdravje, zato ni razlogov za paniko, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa ocenjuje, da je nevarnost onesnaženja živil večja, kot so domnevali doslej.

Prejšnji teden so predvidevali, da nevarnost obstaja le za izdelke znotraj 30-kilometrskega pasu okoli nuklearke, zadnji podatki pa kažejo, da je pojav bolj razširjen. "Mislimo, da so stvari resne. Kako resne so, pa moramo še ugotoviti," je povedal predstavnik WHO-ja.

Več let za ureditev razmer
Po mnenju strokovnjakov bo trajalo več let, morda celo desetletje, da bi razgradili nuklearko v Fukušimi. Kot je za japonski časnik Asahi Šimbun povedal eden izmed predstavnikov Tepca, zaradi radioaktivnega sevanja zelo verjetno sploh ne bodo mogli odstraniti poškodovanih jedrskih gorivnih palic iz prvega, drugega in tretjega reaktorja.

Na drugi strani pa s petim in šestim reaktorjem ne bi smelo biti težav in bi ju teoretično verjetno lahko celo ponovno zagnali. "A verjetno bo to glede na skrbi prebivalstva težko narediti, zato je razgraditev vseh šestih reaktorjev neizogibna," je sporočil eden izmed strokovnjakov.

Kan za krizno vlado, opozicija to zavrača
Kan je predlagal tudi oblikovanje krizne vlade, v kateri bi bile tudi vse glavne opozicijske stranke. Opoziciji ponuja tri resorje. Predlagal je tudi sprejetje posebnega zakona, ki bi omogočil povečanje števila vladnih svetovalcev. Liberalnodemokratska stranka in stranka Nova Komeito sta sodelovanje zavrnili, saj bi vstop v vlado po njunem mnenju pomenil prevzemanje odgovornosti za dosedanje odzivanje vlade.

V Tokiu in okolici pričakujejo, da se bodo trgovinske police počasi napolnile. Dostava živil in goriva se izboljšujeta in v naslednjih dneh napovedujejo normalizacijo stanja. Še vedno primanjkuje goriva, zato se pred črpalkami vijejo dolge kolone vozil, drugod po državi pa naj bi bile razmere normalne.