Srbijo je razburila kosovska zastava v Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Srbijo je razburila kosovska zastava v Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Jelko Kacin
Jelko Kacin je že nekajkrat razjezil Srbe s svojimi izjavami. Foto: LDS

Podpredsednik srbske vlade Božidar Djelić je na mednarodni konferenci "Ljubljanska agenda za novo fazo stabilizacije in pridruževanja" v beograjskem Sava centru ostro kritiziral evropskega poslanca iz Slovenije, poroča srbski časopis Blic.

Djelić je dejal, da nekdo, ki je tako odkrito stopil na stran separatistov in nima razčiščenega ter nepristranskega stališča, ne more opravljati take funkcije.

Po mnenju Djelića ima Evropski parlament nedvomno dovolj usposobljenih ljudi za to funkcijo, Srbija pa ima pravico zahtevati spoštovanje svoje politike. "Vprašanje Kosova in Metohije je prvovrstnega pomena za našo državo in žal mi je, da se nekateri evropski funkcionarji tega lotevajo na ležeren način," pravi Djelić.

Kosovska zastava povzročila razburjenje
Podpredsednika srbske vlade je najbolj zmotilo včerajšnje medparlamentarno srečanje Evropskega parlamenta in kosovske skupščine v Bruslju, ki ga je Kacin označil za zgodovinskega, saj je bila na njem prvič izobešena kosovska zastava.

Po besedah Kacina je Evropski parlament z izobešenjem zastave praktično priznal neodvisnost Kosova, kar je po njegovem mnenju še en korak k polni integraciji in mednarodnemu priznanju Kosova.

Kacin: Gre za nepremišljeno izjavo
Na Djelićevo zahtevo po njegovi zamenjavi je Kacin dejal, da ima podpredsednik srbske vlade pravico do kakršnih koli izjav, vendar mora nositi posledice vsega tega. Kacin je sicer izjavo označil za nepremišljeno.

"Srbija ni članica EU-ja, čeprav si jaz želim, da bi to čim prej postala. Ko bo to postala, bo lahko vplivala tudi drugače na politiko EU-ja. Na takšen način, da si predstavlja, da bo izvršna veja oblasti iz države kandidatke vplivala na delo zakonodajne veje oblasti EU-ja in da bo tam celo kadrovala, pa ne bo šlo," je poudaril Kacin.

Grkinja protestira, Nemka pojasnjuje
Poleg uradnega Beograda se je na izobešenje kosovske zastave ostro odzvala tudi Grčija in grška evropska poslanka Ani Podimata je dejala, da odločanje o statusu Kosova kot neodvisne države ni v pristojnosti Evropskega parlamenta.

Z grško poslanko se ni strinjala nemška evropska poslanka in predsedujoča srečanju Doris Pack, ki je pojasnila, da je kosovska ustava predvidena v Ahtisaarijevem načrtu, ki ga je Evropski parlament potrdil z dvotretjinsko večino.

G. V.