V zaporu v Guantanamu na Kubi je bilo od ameriškega napada na Afganistan leta 2001 zaprtih 780 ljudi, ki niso bili uradno obsojeni in jim ni bilo sojeno. Nekateri so bili v nečloveških razmerah zaprti več kot 10 let. Foto: EPA
V zaporu v Guantanamu na Kubi je bilo od ameriškega napada na Afganistan leta 2001 zaprtih 780 ljudi, ki niso bili uradno obsojeni in jim ni bilo sojeno. Nekateri so bili v nečloveških razmerah zaprti več kot 10 let. Foto: EPA
Guantanamo
Ameriški predsednik Barack Obama je pred izvolitvijo napovedoval zaprtje zapora v Guantanamu, a tega v osmih letih predsednikovanja ni storil. Foto: EPA

Abdel Malik Ahmed Abdel Vahab Al Rahabi je bil v zloglasnem ameriškem taborišču zaprt kar 14 let, od januarja 2002. Njegovo izpustitev je priporočilo šest ameriških vladnih agencij oziroma ministrstev, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili iz Pentagona.

Glede na dokumente, ki sta jih objavila WikiLeaks in New York Times, je Rahabi Jemenec in nekdanji telesni stražar pokojnega vodje teroristične mreže Al Kaida bin Ladna, s katerim je bil prek žene tudi sorodstveno povezan. Leta 1979 rojenega Rahabija so zajeli decembra 2001 skupaj s še 31 drugimi ljudmi.

Pentagon hvaležen Podgorici
Pentagon je v sredo izrazil hvaležnost črnogorski vladi za njeno humanitarno gesto in pripravljenost, da podpre ameriška prizadevanja za zaprtje Guantanama. Januarja letos je Črna gora sicer že sprejela enega ujetnika, prav tako iz Jemna.

ZDA so v preteklih mesecih pospešile postopke za izpustitev tistih ujetnikov iz Guantanama, za katere so pristojne službe že odobrile preselitev. Ameriški predsednik Barack Obama si zapor v Guantanamu želi zapreti še pred odhodom s položaja na začetku prihodnjega leta. Pred volitvami je sicer obljubljal zaprtje zapora, a mu to tudi v osmih letih predsednikovanja ni uspelo.

Nikoli obsojeni po več let v zaporu
V zaporu v Guantanamu je bilo od njegovega odprtja po napadu na Afganistan pod vodstvom ZDA konec leta 2001 zaprtih skupaj 780 ujetnikov, ki niso bili uradno obsojeni niti niso stopili pred sodišče. V Guantanamu zdaj ostaja še 79 ujetnikov.

Preselitev preostalih ujetnikov je dodatno upočasnila vojna v Jemnu, saj številni ujetniki prihajajo ravno iz Jemna. Zato jih ZDA selijo v tretje države, kjer naj bi jim omogočili rehabilitacijo in jih nadzirali.

Izmed preostalih 79 ujetnikov so 25 že odobrili preselitev, po pričakovanjih pa naj bi jih izpustili še letos. Preostale, ki so domnevno najnevarnejši, želi Obama poslati v zapore v ZDA, a republikanci so se temu koraku že večkrat uprli.