Na Kosovo naj bi prispela evropska misija z 2.200 policisti. Foto: EPA
Na Kosovo naj bi prispela evropska misija z 2.200 policisti. Foto: EPA
Carla del Ponte in Goran Svilanović
Svilanović je prepičan, da bi se Srbija EU-ju lahko pridružila kmalu za Hrvaško. Foto: EPA

Vuk Jeremić je svojo izjavo podal po vrnitvi iz New Yorka kjer je lobiral, da bi generalna skupščina Združenih narodov na svojo letno sejo sredi septembra uvrstila zahtevo Srbije za mnenje Meddržavnega sodišča o (ne)legalnosti kosovske razglasitve neodvisnosti.

V ponedeljek bosta vodja misije ZN-a na Kosovu (Unmik) Lamberto Zannier in vodja ekipe za pripravo misije EU-ja na Kosovu (Eulex) Roy Reeve podpisala memorandum o prenosu pristojnosti z Unmika na Eulex na področju pravosodja, policije in carine, čemur Srbija ostro nasprotuje, varnostni svet pa se o tem zaradi nasprotovanja srbske zaveznice Rusije ni mogel zediniti.

Jeremić je izrazil prepričanje, da bi s pogajanji z Unmikom v naslednjih nekaj tednih dosegli dogovor, ki bi ga "izrecno potrdil varnostni svet ZN-a in bi tako imel popolno mednaordno legalnost".

Ban napovedal preoblikovanje Unmika
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je junija napovedal, da bo preoblikoval Unmik. Ker varnostni svet "ni zmožen podati priporočila", je misijo zaprosil, naj sodeluje z EU-jem, "da bi ta prevzela večjo operacijsko vlogo na Kosovu na področju vladavine prava pod splošno oblastjo Združenih narodov", je zapisal v svojem julijskem poročilu varnostnemu svetu.

"Energična" podpora Beograda iz Moskve
Rusija, ki tako kot Srbija, močno nasprotuje prevzemu pristojnosti EU-ja na Kosovu, je napovedala pritožbo pri sekretariatu ZN-a, Srbiji pa obljubila "energično" podporo.

Dogovor z EU-jem glede Kosova in sodelovanje s haaškim sodiščem bi Srbiji pomagali na poti v EU, je prepričan nekdanji srbski zunanji minister Goran Svilanović. "Če bi do konca letošnjega leta ali do polovice naslednjega odpravili obe prepreki, bi imela Srbija prvič po letu 2000 prosto pot v Evropo," je povedal za Blic.

Srbski predsednik Boris Tadić je kot enega glavnih ciljev vlade navedel pridružitev Srbije EU-ju, varnostnemu svetu ZN-a pa sporočil, da načrt Bana za Beograd ni sprejemljiv.

T. V.