Jasno sporočilo egiptovskih protestnikov:
Jasno sporočilo egiptovskih protestnikov: "Kerry, tukaj nisi dobrodošel." Foto: EPA
Gasilci v Port Saidu skušajo pogasiti požar, ki so ga na policijski postaji zanetili protestniki. Foto: EPA

Kerry je v Kairu dejal, da je nujno, da se egiptovsko gospodarstvo "postavi na noge". Na dvodnevnem obisku v Egiptu je na pogovorih z egiptovskimi in ameriškimi poslovneži egiptovsko vlado pozval, naj doseže sporazum z IMF-om glede posojila. "Jasno je, da je dogovor z IMF-om nujen, da moramo spodbuditi samozavest trga," je po poročanju BBC-ja dejal Kerry.

Na pogovorih z opozicijo pa je Kerry dejal, da mora Egipt sprejeti nekaj reform, da bi bil do posojila upravičen. Med zahtevanimi ukrepi naj bi bili tudi povišanje davkov in krčenje energetskih subvencij. Dogovor z IMF-om bi Egiptu omogočil tudi prejetje ameriške finančne pomoči, ki jo je ameriški predsednik Barack Obama obljubil lanskega aprila, poroča rt.com.

Vlada predsednika Mohameda Mursija je posojilo načeloma sprejela že lanskega novembra, a je potem dogovor preložila zaradi uličnih protestov.

Nasilje po drugi obletnici vstaje
V času Kerryjevega obiska potekajo v Egiptu po drugi obletnici vstaje in pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami protesti po več mestih. V mestu Mansura je policija uporabila solzivec. V nasilju je najmanj en človek umrl, več je bilo ranjenih. Policijsko vozilo je namreč povozilo enega protestnika, ki je umrl, kar je sprožilo še več jeze na strani protestnikov in nove spopade s policijo.

V mestu Port Said je okoli 500 protestnikov metalo kamne in zažigalne bombe na policijsko postajo in jo zažgalo. Notranje ministrstvo je sporočilo, da so protestniki nato napadli gasilce, ki so želeli pogasiti požar. Policijsko vozilo je zbilo pet protestnikov, ki so ovirali promet, poroča agencija AP. Na policijsko nasilje v Port Saidu je opozorila tudi organizacija Human Rights Watch.

V spopadih od druge obletnice januarske vstaje leta 2011 je umrlo že več kot 70 ljudi.

Kerry: Varnost je pogoj za privabljanje kapitala
"Da bi privabili kapital, sem pripeljali denar, dali gospodarstvu samozavest, da se premakne naprej, mora obstajati občutek varnosti, občutek politične in gospodarske zmožnosti," je dejal Kerry.

Kerry se bo srečal s predsednikom Mursijem in voditelji opozicije, čeprav nekaj izmed njih srečanje z njim zavrača. Jezi jih namreč poziv Washingtona, naj premislijo o svoji odločitvi, da bojkotirajo volitve, ki naj bi bile prihodnji mesec. Del opozicije namreč meni, da je volilna zakonodaja na strani zaveznikov predsednika Mursija, kar on zanika.