Protestniki so svojo jezo izražali tudi nad Muslimansko bratovščino, katere član je egiptovski predsednik Mohamed Mursi. Foto: EPA
Protestniki so svojo jezo izražali tudi nad Muslimansko bratovščino, katere član je egiptovski predsednik Mohamed Mursi. Foto: EPA
Protestniki so uporabili tudi pirotehnična sredstva. Foto: EPA

Več deset tisoč protestnikov se je zbralo na ulicah Kaira, Port Saida, Mahala Al Kubra in Aleksandrije, kjer so vzklikali slogane "Svoboda!" in "Mursi vlada nezakonito!"

Po poročanju Al Jazeere in Al Arabije so protestniki predsedniško palačo v Kairu, ki je uradni Mursijev sedež, obmetavali z molotovkami in pirotehničnimi sredstvi, zaradi česar je na kratko zagorelo na vrtu palače.

Nasilje na protestih se nadaljuje
Varnostne sile so se odzvale z vodnimi topovi in solzivcem. Kot so poročale zasebne egiptovske televizije s predvajanjem posnetkov, so bili nekateri protestniki hudo pretepeni, imeli so strgana oblačila, na koži so bili vidni ugrizi, nekatere pa so pripadniki varnostnih sil vlekli po pločniku.

Egiptovski notranji minister se je na posnetke že odzval z opravičilom, da so to "dejanja posameznikov" in ne stalna praksa policije.
"Mursi izrabil duha revolucije v svoj prid"
Protestniki namreč krivijo Mursija, da je izrabil duha revolucije v svoj prid in tako sebi kot svoji stranki Muslimanska bratovščina pripisal prevelika pooblastila. Nasprotno pa vladajoča stranka v državi krivi opozicijo, da poskuša zrušiti prvo demokratično izvoljeno oblast v sedemtisočletni zgodovini države.

Sprememba ustave
V Egiptu so imeli decembra lani tudi referendum o spremembi ustave. In čeprav so se mnogim zdeli predlogi preveč sporni, so jih volivci vendarle sprejeli. Ustava določa, da je islam državna religija in načela šeriatskega prava vir zakonodaje, kar sicer ostaja nespremenjeno od prejšnje ustave iz časa Mubarakovega režima.
V ustavi je zapisano tudi, da sta krščanstvo in judaizem glavna vira zakonodaje za egiptovske kristjane in Jude.
Med drugim pa ustava omejuje predsednikov mandat na največ dvakrat po štiri leta. Predsednik države tudi predlaga imenovanje predsednika vlade, ki ga mora potrditi parlament. Samovoljno pridržanje in mučenje ne bosta več mogoča.