Jordanski kralj se je srečal z očetom usmrčenega pilota. Foto: EPA
Jordanski kralj se je srečal z očetom usmrčenega pilota. Foto: EPA
Jordanci so se v teh dneh udeležili številnih shodov v spomin ubitega pilota. Foto: EPA

Na poti nazaj iz Sirije so letala preletela vas, iz katere je bil ubiti pilot Moaz Al Kasasbeh. Prelet je sovpadel z obiskom jordanskega kralja Abdulaha II., ki je dal pilotovim svojcem obljubo o zaostritvi boja proti Islamski državi, poroča BBC. Oče umrlega pilota je jordanske oblasti pozval k popolnemu uničenju Islamske države.

Jordanskega pilota, ki so ga zajeli, ko je decembra med misijo nad severno Sirijo strmoglavil z letalom F-16, so pripadniki IS-ja 3. januarja živega zažgali, posnetek usmrtitve pa pred nekaj dnevi objavili na spletu. Jordanija je kot povračilo za njegovo smrt usmrtila dva na smrt obsojena iraška državljana - teroristko Sadžido Al Rišavi in Al Kaidinega operativca Zijada Karbolija - in napovedala ostrejše vojaško posredovanje proti IS-ju.

Nov posnetek grozljive usmrtitve
Pripadniki Islamske države so v Raki, sirskem mestu, ki velja za njihovo ključno utrdbo, posnetek usmrtitve predvajali kar na velikem platnu. Na novem, 22 minut dolgem posnetku, eden izmed opazovalcev pove, da bo to usoda vsakega, ki si drzne napasti muslimane. Na posnetku je videti tudi približno deset let starega otroka, ki nato pove, da je zelo vesel zaradi dogodka in da je pilota želel "sežgati z lastnimi rokami". Novi posnetek je že zaokrožil tudi po spletu.

Jordanija se je tako kot četrta arabska država pridružila Savdski Arabiji, Združenim arabskim emiratom in Katarju, ki že sodelujejo v zračnih napadih proti IS-ju.

IS v Iraku muči in ubija tudi otroke
Združeni narodi so medtem danes objavili nove izsledke o grozodejstvih džihadistov IS-ja. V Iraku so mučili in ubijali tudi otroke, pripadnike verskih manjšin pa obglavljajo, križajo in zakopavajo žive, v novem poročilu opozarja Odbor ZN-a za pravice otrok s sedežem v Ženevi, ki iraško vlado poziva, naj stori več za zaščito otrok. Predvsem jim morajo omogočiti, da lahko pobegnejo z nevarnih območij.