Jospović je izrazil podporo stabilnemu BiH-u. Foto:
Jospović je izrazil podporo stabilnemu BiH-u. Foto:

Josipović se je med obiskom srečal s premierjem Republike srbske Miloradom Dodikom, ki je po srečanju vse razseljene ljudi pozval k vrnitvi in jim ob tem zagotovil varnost. Hrvaški predsednik je po srečanju izrazil zadovoljstvo nad Dodikovo obljubo o zagotovitvi varnosti. Besede premierja Republike srbske je označil za pomirjujoče in kot pot do sodelovanja.

V Sijekovcu so Josipović, Dodik in predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić položili venec na prizorišču zločinov nad srbskimi civilisti. Ob tem je Josipović poudaril, da so se prišli poklonit žrtvam in izrazit sočutje svojcem, pri čemer je dejal, da je še posebej pomembno, da so bili navzoči ljudje vseh veroizpovedi in narodnosti.

Na območju Republike srbske je pred vojno živelo okoli 200.000 Hrvatov, danes pa jih je le še 12.000. Josipović je dejal, da je treba beguncem zagotoviti službe, socialno in zdravstveno zavarovanje ter izobraževanje. Hrvaški predsednik je dejal, da je prišel tudi čas za vrnitev okoli 40.000 hrvaških Srbov, ki so Hrvaško zapustili med vojno in si zatočišče našli v Republiki srbski.