Jugoslovanska vojska in srbske paravojaške enote so leta 1991 popolnoma uničile Vukovar. Foto: epa
Jugoslovanska vojska in srbske paravojaške enote so leta 1991 popolnoma uničile Vukovar. Foto: epa

V oddaji na srbski televiziji (RTS) je Borisav Jović dejal, da je bila JLA edina zakonita oborožena sila, ki je branila Jugoslavijo in se je v Vukovarju spopadla s hrvaškimi paravojaškimi enotami. Po njegovih besedah je Vukovar samo nadaljevanje zgodbe o hrvaških zaporah vojašnic JLA in reševanju ljudi v njih.

Eden izmed ustanoviteljev HDZ-ja Josip Manolić je Jovića prek videozveze v oddaji pozval, da naj se opraviči Hrvatom za zločine in se pridruži spominjanju na težke dni, ki jih je hrvaški narod doživel v Vukovarju, a mu je Jović odvrnil, da za to nima razloga, saj je bilo med 2. svetovno vojno na Hrvaškem ubitih med 600.000 in 700.000 Srbov, v zadnji vojni pa je bilo s hrvaškega ozemlja pregnanih pol milijona Srbov.

Jović, ki je predsedovanje jugoslovanskemu predsedstvu prevzel maja 1990 od Janeza Drnovška in na položaju ostal eno leto, je tudi zanikal, da bi bil z napadom na Slovenijo kršen ustavni red, ne strinja pa se tudi s tem, da je Jugoslovanska ljudska armada zagrešila agresijo nad Hrvaško.

G. V.