Welby je nasledil Rowana Williamsa. Foto: EPA
Welby je nasledil Rowana Williamsa. Foto: EPA

Welby je bil pred tem leto dni škof v Durhamu na severu Anglije in je na položaju canterburyjskega škofa nasledil Rowana Williamsa, ki je po desetih letih na položaju odstopil konec lanskega leta. Za nadškofa so Welbyja imenovali že novembra lani, posle pa je prevzel februarja.

Na slovesnem obredu v canterburyjski katedrali je bilo vsega skupaj okoli 2.000 gostov. Obred je prvič vodila ženska, Sheila Watson. Med udeleženci na slovesnosti sta bila tudi britanski premier David Cameron in prestolonaslednik princ Charles.

Novemu canterburyjskemu nadškofu je že čestital papež Frančišek. Izrazil je upanje, da se bosta kmalu srečala in da bosta ohranjala bratske odnose med Katoliško in Anglikansko cerkvijo.

Anglikanci, katerih posvetna vodja je kraljica Elizabeta II., so se od Svetega sedeža odcepili leta 1530 pod kraljem Henrikom VIII. V liturgiji sledijo tradiciji Katoliške cerkve. Duhovniško službo lahko opravljajo tudi ženske, duhovniki se poleg tega lahko poročijo. Posvetitev žensk v škofinje je sicer Anglikanska cerkev na splošni sinodi lani zavrnila.

V pogovoru za britanski Channel 5 News je Welby sicer dejal, da kljub temu verjame, da bodo tudi ženske nekega dne lahko postale nadškofinje. V pogovoru za BBC pa je hvalil istospolna partnerstva. Odnosi v njih so po njegovih besedah lahko izjemno kakovostni, kar opaža tudi pri nekaterih svojih prijateljih.

A čeprav je posvaril pred homofobijo, je Welby dejal, da ostaja pri nauku Cerkve, da je "zakon dosmrtna zveza enega moškega z eno žensko".