Moralesu je v bran stopil tudi venezuelski predsednik Hugo Chavez. Foto: EPA
Moralesu je v bran stopil tudi venezuelski predsednik Hugo Chavez. Foto: EPA

Izražamo "popolno in trdno podporo zakoniti vladi predsednika Eva Moralesa, katere mandat je potrdila velika večina", so v Santiagu de Chile zapisali sam Morales ter predsedniki Argentine, Brazilije, Čila, Kolumbije, Ekvadorja, Paragvaja, Urugvaja in Venezuele. Predsedniki so v izjavi zapisali tudi, da zavračajo kakršno koli delitev bolivijskega ozemlja.

Predsedniki so poudarili, da njihove vlade "odločno zavračajo in ne bodo priznali kakršne koli situacije, ki bi si prizadevala za civilni državni udar ali napad na institucionalni red in ki bi lahko ogrozila ozemeljsko celovitost Republike Bolivije". Argentinska predsednica Cristina Kirchner je zagotovila, da je bila omenjena izjava po sicer kar šest ur trajajočih pogovorih sprejeta soglasno.

Države bodo posredovale pri pogajanjih
Predsedniki, ki so se srečali v okviru na novo oblikovanega Združenja južnoameriških držav (Usan), so poleg tega povedali, da razmišljajo o oblikovanju posebnega odbora, ki bi sodeloval na pogajanjih med Moralesovo vlado in upornimi guvernerji v departmajih na vzhodu Bolivije.

Bolivijski departma Pando so pretekli teden zajeli protivladni protesti, ki so prerasli v nasilje in zahtevali življenja najmanj 18 ljudi, okoli sto je bilo ranjenih. Do nemirov je prišlo tudi v preostalih štirih departmajih na vzhodu države, v katerih so na oblasti opozicijski guvernerji. Ti zavračajo Moralesove socialistične reforme in zahtevajo, da jim predsednik prepusti upravljanje z delom davkov, pobranih od zaslužkov z zemeljskim plinom in nafto.

B. T.