Južnokorejskega vojaka so po neuspelem poskusu samomora odpeljali v bolnišnico. Foto: Reuters
Južnokorejskega vojaka so po neuspelem poskusu samomora odpeljali v bolnišnico. Foto: Reuters
V Južni Koreji ujeli vojaka, ki je ubil pet kolegov

23-letni vojak Lim je skušal storiti samomor, a se je pri tem le ranil, zato so ga odpeljali v bolnišnico, so sporočili predstavniki vojske.

Incident se je zgodil v noči na nedeljo, ko je začel 23-letni vojak s polavtomatsko puško K2 steljati na kolege na obmejni postojanki na vzhodnem delu najbolj zastražene meje na svetu, meje med Severno in Južno Korejo. Pri tem je ubil pet vojakov, sedem pa jih je ranil.

Lim je s kraja dogodka pobegnil, oborožen s puško in zalogo streliva. Za njim so nato poslali več sto vojakov, ki so ga po navedbah obrambnega ministrstva izsledili sredi noči približno 10 kilometrov od meje ter ga obkolili. Začelo se je obstreljevanje z obeh strani, nato pa so se skušali predstavniki vojske z Limom dogovoriti o mirnem koncu strelskega pohoda. Na območje so pripeljali tudi Limove starše, ki so ga skušali prepričati, naj se preda.

Obvezno služenje vojaškega roka
Po navedbah vojske bi moral Lim v prihodnjih mesecih končati obvezno služenje vojaškega roka. Imel naj bi težave s prilagajanjem vojski, njegove psihološke ocene pa so nalagale njegovim nadrejenim, naj mu posvečajo posebno pozornost. V Južni Koreji imajo obvezno dvoletno služenje vojaškega roka.

Južna Koreja je še vedno v vojni pripravljenosti, saj se spopad s Severno Korejo (1950-1953) ni končal z mirovnim sporazumom, temveč zgolj s premirjem. V Južni Koreji je iz varnostnih razlogov v pripravljenosti tudi 28.500 ameriških vojakov.

V Južni Koreji ujeli vojaka, ki je ubil pet kolegov