Ramzan Kadirov zaseda drugi najpomembnejši položaj v Čečeniji, vendar naj bi bil celo vplivnejši od predsednika Alu Alhanova. Foto: EPA
Ramzan Kadirov zaseda drugi najpomembnejši položaj v Čečeniji, vendar naj bi bil celo vplivnejši od predsednika Alu Alhanova. Foto: EPA

Basajev, ki je odgovoren za več terorističnih napadov, je ta teden sporočil, da je za atentat na takratnega čečenskega predsednika Ahmada Kadirova pred dvema letoma plačal 50.000 dolarjev. Starejšega Kadirova je ubila eksplozija podtaknjene bombe na stadionu v Groznem med ogledom parade ob obletnici konca druge svetovne vojne.

Mlajši Kadirov je dejal, da je vedno sklepal o vpletenosti Basajeva v uboj njegovega očeta, zdaj pa mu je to popolnoma jasno in Basajev je po njegovih besedah postal ne samo sovražnik Čečenov, ampak tudi njegov osebni sovražnik. V Čečeniji so sicer še vedno pogosti krvni obračuni, s katerimi se svojci maščujejo za smrt sorodnikov.

Ramzan Kadirov si je vpliv pridobil, potem ko je ruska vojska zaradi velikih žrtev med svojimi vojaki v boj proti upornikom vključila njihove tekmece, med katerimi je bila najpomembnejša družina Kadirova, ki je bil pred tem na strani upornikov. Humanitarne organizacije Kadirova obtožujejo različnih zločinov nad lokalnim prebivalstvom, organiziral pa naj bi tudi mnoge ugrabitve in izsiljevanja.

Basajev naj bi bil odgovoren tudi za najhujši teroristični napad, ko so septembra leta 2004 uporniki vdrli v osnovno šolo v Beslanu in ubili 331 ljudi, med katerimi je bila večina otrok. Ruski predsednik Vladimir Putin je po tragediji v Beslanu obljubil milijon dolarjev nagrade za prijetje Basajeva, ta pa je za ugrabitev Putina nato ponudil dvakrat več.